събота, 30 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеД-р Папазова: Зехтин и зелени салати срещу атеросклерозата

Д-р Папазова: Зехтин и зелени салати срещу атеросклерозата

Атеросклерозата е част от естествения процес на стареене, всеки от нас обаче може да направи много, за да отложи процеса във времето. В основата е начинът на живот – комбинация от правилно хранене, физическа активност и поддържане на емоционална хигиена, подчертава доц. д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

Отлагането на плака в съдовете, известно като атеросклероза, може да е първоначален дисбаланс или пък да е последица от други нарушени процеси в организма. В същината си това е хронично възпалително заболяване. Ускорява се тъканната дегенерация, тъй като в артериите не може да се осъществява нормално кръвообращение. Кръвта е тази, която храни клетките ни, пояснява лекарката. Така те остават без достатъчно кислород и хранителни вещества, ускорява се състаряването на организма – от мозъка, през сърцето до крайниците.

По-добре да предпазваме, отколкото да лекуваме, казва д-р Папазова. Значение имат гените, с които ние се раждаме, но не по-малка тежест има начинът на живот – хранене, режим на работа и почивка, стрес, емоции. Влиянието на околната среда върху гените и поведението на клетката вече е самостоятелна наука – епигенетика. Ето един пример – млада жена от семейство на хипертоници поддържа по принцип ниско кръвно налягане. Постъпва на работа в среда, където властват злоба и завист. Чувства се зле и открива, че само за няколко месеца е вдигнала високо кръвно – отключил се е наследственият ген. Напуска тази работа и решава да промени в позитивна посока начина си на живот. Месеци след това вече се чувства добре, а твърдото решение да стои настрана от подобна среда занапред позволява тази генетична информация да бъде запечатана и да не се проявява повече.

Имаме власт да потиснем болестните гени

Плаката по стените на съдовете се трупа, защото има разрехавяване на тъкани, натрупване на окислени мазнини, кръвни и имунни клетки, както и активиране на гени, които улесняват процеса. Винаги има начин как да ги „заглушим“. Всички фактори, които провокират възпаления, са важни. Да започнем от емоциите и мислите ни. Атеросклерозата се асоциира със самоограничаващи мисли и действия. Ускоряват я нагласи като „Втвърдявам се в преценките и реагирам строго“, „Задушавам потока на енергията и го ограничавам, защото смятам, че животът не ми носи нищо хубаво“, „Чрез неподходящо скъперничество всъщност се разпилявам“.
Правилната душевна нагласа е „Изпълнен с радост загребвам с пълни шепи от живота“, посочва д-р Папазова.

Кой е маркерът за сърдечно-съдов риск? Догма е, че животинските мазнини са вредни и че холестеролът сам по себе си води до съдови заболявания. В организма храната се усвоява, влиза в чернодробното кръвообращение – отделят се триглицериди и алфа-липопротеини с висока и ниска плътност. Тези с ниската плътност могат да бъдат големи и малки. Рискът за атеросклероза е налице, ако триглицеридите и лошият холестерол (LDL) са увеличени, а добрият холестерол (HDL) е намален. „Само че високите триглицериди и лошият холестерол идват не от определени мазнини, а от тестените изделия“, заявява д-р Папазова.
„Опитите с ГМО са започнали преди 70 г., макар че за тях се говори едва от 15 г.“, допълва тя.
Чували сме, че някои хора могат да реагират с алергия към глутена, има обаче поне 100 вещества, които може да са рискови в ГМО променената пшеница. „Всички тестени изделия от пшеница, ръж, овес, бял ориз, ечемик, соя и царевица – това са все продукти, които всъщност ни разболяват“, казва д-р Папазова. По думите й съвременният човек е в състояние на постоянен хранителен стрес – и заради променените за нуждите на индустрията храни, и заради прекаляването с калориите по принцип. „Преяждането и приемането на неподходящи храни затлачва междуклетъчното пространство, пречи на комуникацията между клетките“, допълва д-р Папазова.

Зелени салати и зехтин срещу метаболитния синдром

Метаболитният синдром – комбинацията от високо кръвно налягане, повишена кръвна захар и наднормено тегло, е пряко свързан с атеросклерозата. Дори ако сме предразположени по наследство към напълняване около корема, можем да противодействаме, като приемаме повече витамини от групата В, фолиева киселина, коензим Q10, омега-3 мастни киселини. Това означава да наблягаме най-вече на зелени салати и всякакви зелени зеленчуци, зехтин, маслини, яйца и риба. „А солите на д-р Шуслер са друг верен помощник в профилактиката на атеросклерозата и всички метаболитни смущения“, посочва д-р Папазова. Това са минерали, необходими за правилното функциониране на клетката. Има няколко класически комбинации.

Комбинации с шуслерови соли против възпаленията

Със силен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект е комбинацията от шуслерови соли 3, 4, 5, 6, 7 и 9.
Тези с номера 4 и 6 отстраняват възпалението в артериалната стена; номера 3, 5, 7 и 9 съдържат фосфор, което ги прави важни за профилактиката на окислителния стрес и възникващите субклетъчни възпалителни процеси. Сол 6 е уникална, внася кислород, облекчава състоянието на гняв и раздразнителност, това е солта на хроничните заболявания. „Вземат се по 3-5 таблетки дневно в продължение поне на месец“, съветва д-р Папазова. За овладяване на стреса тя препоръчва шуслерови соли 3,5,7,9 и 11. Тази комбинация доставя на организма фосфор, регулира синтеза на аденозин трифосфат, който доставя енергия на клетката, и предотвратява острия имунен дефицит. Coлите действат като мембранни антиоксиданти в клетката и междуклетъчното пространство. Номер 11 – силицея, действа благотворно върху психиката и цялостната обмяна на веществата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -