При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

PRINT

Гастроезофагеалният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са две страни на една монета. При често срещания рефлукс, предизвикващ неприятни усещания, стомашно съдържимо преминава от стомаха в хранопровода. Там може да увреди лигавицата и да причини възпаление, тъй като съдържа агресивни фактори. Пациентите обикновено се оплакват от киселини и „парене“ зад гръдната кост.

Понякога той може да причини и съвсем необичайни смущения като кашлица, фарингит, псевдоастматични прояви, казва проф. д-р Никола Григоров, началник-клиника по вътрешни болести във Втора МБАЛ – София. И допълва, че не е изключено симптомите да имитират дори сърдечен пристъп.

Гастроезофагеалният рефлукс е функционална непълноценност на долния езофагеален свивач – еднопосочна своеобразна мускулна клапа, която свързва хранопровода и стомаха. Точно там се развива болестният процес, и при по-обилно хапване киселинността от стомаха се връща в хранопровода и причинява дискомфорт и оплаквания.

Диагнозата на рефлукса се поставя лесно и бързо

Тогава и без специализирани изследвания може да се започне адекватно лечение, което да отстрани неприятните усещания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина
Кашлицата при децата може да е и от стомаха
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?
Хранене при язва и гастрит

Рефлуксната болест е по-сериозен проблем от рефлукса, тя е хронично заболяване, което най-често е съчетано с промени в стомашната и дуоденална лигавица – гастрити, язви, т.е. влиза в групата болести на повишената киселинност.

Надеждният метод за диагностика, признат в цял свят, е фиброезофагогастроскопията. При нея чрез оптична система директно се оглеждат хранопроводът, стомахът, дванадесетопръстникът и се решава дали проблемът е само рефлуксът, или той е довел до усложнения. Рефлуксната болест протича с упорита болка, често нощем, с възпаление на лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника.

Увеличената киселинност на стомаха и постъпването в червата на стомашен сок води до изменения в тях. За разлика от рефлуксната болест при гастроезофагеалния рефлукс и без да се прави ендоскопия, може да започне терапия (под лекарско наблюдение), с лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа.

Протонната помпа участва в последния етап на синтез на солната киселина. Чрез блокирането й се потиска продукцията на солна киселина. Появата на тези медикаменти е революция в гастроентерологията и вътрешната медицина, подчертава професорът. Нямат увреждащо действие и може да се приемат продължително. За повлияване са нужни поне 8 седмици.

Обяснението за постоянно повишена стомашна киселинност често е в гените. При наследствено необременени клетките на стомаха не произвеждат солна киселина и пепсин нощем. При хората с повишена киселинност на стомаха, предразположени към ГЕРБ, те секретират и нощем, което увеличава вероятността за поява на възпаления, язви на стомаха и дванадесетопръстника и други усложнения.

Ето защо стратегията на лечение е: пълна дозировка на медикамента, без прекъсване през първия месец; втория месец се преминава към намаляване; след това се влиза в период на разреден прием през ден; след третия месец пациентите остават в режим „до поискване“ – лекарството е винаги подръка и при поява на киселини се приема.

Лекарствата за киселини са разделени в пет групи

Коректността при лечението изисква смяната им през различни интервали от време, смята специалистът. „Често ми задават въпрос дали това може да продължи цял живот. Да, ако се налага и това хапче осигурява комфорт. Тези революционни медикаменти са безвредни – елиминират се напълно, много рядко имат някакви странични действия. Благодарение на тях язвената болест намаля, промени неблагоприятния си ход и усложнения.

Преди появата на тези лекарства често се стигаше до операции, включително поради невъзможност за овладяване на болката. Днес операциите на язва на дванадесетопръстника и стомаха или поради усложнения на язвената болест, като стеноза на пил ора, са редки. И за успокоение на хората, които взимат непрекъснато тези лекарства, мога да кажа, че те реално живеят по-дълго от другите. Това е така, защото са принудени да спазват диети, щадящи организма.“

Проф. Григоров подчертава, че при коремна болка, повишена киселинност, гадене, повръщане пациентът задължително трябва да се изследва за наличие на бактерия – хеликобактер пилори, който се изолира при висок процент от хората с повишена киселинност. При наличие на хеликобактер се прилага 10-дневен курс с антибиотици. Доказва се чрез т.нар. антигенни и антителни проби.

„Често ме питат само бактерията ли е причината за гастритите и язвената болест. Естествено, че не. Има и други -стрес, гени, хранене, но хеликобактер пилори е като че ли основен фактор. Затова лекуваме повишената киселинност с инхибитори на протонната помпа, но използваме и медикаменти, които ще унищожат бактерията. Важно е пациентите да знаят, че хеликобактер пилори се предава по орален път и когато член на едно семейство се лекува от него, трябва всички останали, които имат повишена киселинност, да се изследват и лекуват“, препоръчва проф. Григоров.

Усложненията на рефлуксната болест и сателитната патология са възпаленията на хранопровода, язвата, гастритът, чревните промени. Някои специалисти твърдят, че рефлуксната болест има отношение и към рака. С изключение на т. нар. Баретов хранопровод – тежка форма на възпаление на хранопровода, проф. Григоров не е привърженик на тази теория. Според него ракът възниква в по-друга, по-сложна схема.

Страдащите от рефлуксна болест не бива да преяждат. Добре е да се хранят по-често с малки количества. Да избягват пържените, пикантните и грубите целулозни храни, силните подправки, пушенето, алкохола. Както и медикаменти, които увреждат стомашната и дуоденалната лигавица.

Рефлуксът е по-чест при затлъстяване и може да отзвучи при отслабване. От гастроезофагеалния рефлукс и болест страдат около 30-40% от хората на всички възрасти. Приема се , че здравната и социална значимост на рефлукса са подобни на захарния диабет II тип и артериалната хипертония. По време на бременност поради повишеното коремно налягане рефлуксът може да се появи и да причини дискомфорт.

При изразени оплаквания решенето за лечение с инхибитори на протонната помпа е само след лекарска препоръка, като се избягва в първите месеци след зачеването.

Рефлуксът може да се прояви и при кърмачета

Майките знаят, че бебето им трябва задължително да се оригне след хранене. Когато е придружено с хълцане, повръщане, безпокойство, може да се окаже, че детето страда от рефлукс. Това налага консултация с лекар и при необходимост на бебето се предписват инхибитори на протонната помпа, подходящи за детски прием.

[Общо: 63    Средно: 3.2/5]
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *