Реклама
Начало Заболявания и лечение При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

0
Реклама

Гастроезофагеалният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са две страни на една монета. При често срещания рефлукс, предизвикващ неприятни усещания, стомашно съдържимо преминава от стомаха в хранопровода. Там може да увреди лигавицата и да причини възпаление, тъй като съдържа агресивни фактори. Пациентите обикновено се оплакват от киселини и „парене“ зад гръдната кост.

Понякога той може да причини и съвсем необичайни смущения като кашлица, фарингит, псевдоастматични прояви, казва проф. д-р Никола Григоров, началник-клиника по вътрешни болести във Втора МБАЛ – София. И допълва, че не е изключено симптомите да имитират дори сърдечен пристъп.

Гастроезофагеалният рефлукс е функционална непълноценност на долния езофагеален свивач – еднопосочна своеобразна мускулна клапа, която свързва хранопровода и стомаха. Точно там се развива болестният процес, и при по-обилно хапване киселинността от стомаха се връща в хранопровода и причинява дискомфорт и оплаквания.

Диагнозата на рефлукса се поставя лесно и бързо

Реклама

Тогава и без специализирани изследвания може да се започне адекватно лечение, което да отстрани неприятните усещания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина
Кашлицата при децата може да е и от стомаха
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?
Хранене при язва и гастрит

Рефлуксната болест е по-сериозен проблем от рефлукса, тя е хронично заболяване, което най-често е съчетано с промени в стомашната и дуоденална лигавица – гастрити, язви, т.е. влиза в групата болести на повишената киселинност.

Надеждният метод за диагностика, признат в цял свят, е фиброезофагогастроскопията. При нея чрез оптична система директно се оглеждат хранопроводът, стомахът, дванадесетопръстникът и се решава дали проблемът е само рефлуксът, или той е довел до усложнения. Рефлуксната болест протича с упорита болка, често нощем, с възпаление на лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника.

Увеличената киселинност на стомаха и постъпването в червата на стомашен сок води до изменения в тях. За разлика от рефлуксната болест при гастроезофагеалния рефлукс и без да се прави ендоскопия, може да започне терапия (под лекарско наблюдение), с лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа.

Протонната помпа участва в последния етап на синтез на солната киселина. Чрез блокирането й се потиска продукцията на солна киселина. Появата на тези медикаменти е революция в гастроентерологията и вътрешната медицина, подчертава професорът. Нямат увреждащо действие и може да се приемат продължително. За повлияване са нужни поне 8 седмици.

Обяснението за постоянно повишена стомашна киселинност често е в гените. При наследствено необременени клетките на стомаха не произвеждат солна киселина и пепсин нощем. При хората с повишена киселинност на стомаха, предразположени към ГЕРБ, те секретират и нощем, което увеличава вероятността за поява на възпаления, язви на стомаха и дванадесетопръстника и други усложнения.

Ето защо стратегията на лечение е: пълна дозировка на медикамента, без прекъсване през първия месец; втория месец се преминава към намаляване; след това се влиза в период на разреден прием през ден; след третия месец пациентите остават в режим „до поискване“ – лекарството е винаги подръка и при поява на киселини се приема.

Лекарствата за киселини са разделени в пет групи

Коректността при лечението изисква смяната им през различни интервали от време, смята специалистът. „Често ми задават въпрос дали това може да продължи цял живот. Да, ако се налага и това хапче осигурява комфорт. Тези революционни медикаменти са безвредни – елиминират се напълно, много рядко имат някакви странични действия. Благодарение на тях язвената болест намаля, промени неблагоприятния си ход и усложнения.

Преди появата на тези лекарства често се стигаше до операции, включително поради невъзможност за овладяване на болката. Днес операциите на язва на дванадесетопръстника и стомаха или поради усложнения на язвената болест, като стеноза на пил ора, са редки. И за успокоение на хората, които взимат непрекъснато тези лекарства, мога да кажа, че те реално живеят по-дълго от другите. Това е така, защото са принудени да спазват диети, щадящи организма.“

Проф. Григоров подчертава, че при коремна болка, повишена киселинност, гадене, повръщане пациентът задължително трябва да се изследва за наличие на бактерия – хеликобактер пилори, който се изолира при висок процент от хората с повишена киселинност. При наличие на хеликобактер се прилага 10-дневен курс с антибиотици. Доказва се чрез т.нар. антигенни и антителни проби.

„Често ме питат само бактерията ли е причината за гастритите и язвената болест. Естествено, че не. Има и други -стрес, гени, хранене, но хеликобактер пилори е като че ли основен фактор. Затова лекуваме повишената киселинност с инхибитори на протонната помпа, но използваме и медикаменти, които ще унищожат бактерията. Важно е пациентите да знаят, че хеликобактер пилори се предава по орален път и когато член на едно семейство се лекува от него, трябва всички останали, които имат повишена киселинност, да се изследват и лекуват“, препоръчва проф. Григоров.

Усложненията на рефлуксната болест и сателитната патология са възпаленията на хранопровода, язвата, гастритът, чревните промени. Някои специалисти твърдят, че рефлуксната болест има отношение и към рака. С изключение на т. нар. Баретов хранопровод – тежка форма на възпаление на хранопровода, проф. Григоров не е привърженик на тази теория. Според него ракът възниква в по-друга, по-сложна схема.

Страдащите от рефлуксна болест не бива да преяждат. Добре е да се хранят по-често с малки количества. Да избягват пържените, пикантните и грубите целулозни храни, силните подправки, пушенето, алкохола. Както и медикаменти, които увреждат стомашната и дуоденалната лигавица.

Рефлуксът е по-чест при затлъстяване и може да отзвучи при отслабване. От гастроезофагеалния рефлукс и болест страдат около 30-40% от хората на всички възрасти. Приема се , че здравната и социална значимост на рефлукса са подобни на захарния диабет II тип и артериалната хипертония. По време на бременност поради повишеното коремно налягане рефлуксът може да се появи и да причини дискомфорт.

При изразени оплаквания решенето за лечение с инхибитори на протонната помпа е само след лекарска препоръка, като се избягва в първите месеци след зачеването.

Рефлуксът може да се прояви и при кърмачета

Майките знаят, че бебето им трябва задължително да се оригне след хранене. Когато е придружено с хълцане, повръщане, безпокойство, може да се окаже, че детето страда от рефлукс. Това налага консултация с лекар и при необходимост на бебето се предписват инхибитори на протонната помпа, подходящи за детски прием.

Автор Илиана Ангелова

Реклама

Exit mobile version