Реклама
Начало Заболявания и лечение След травма имам хематом, как да се разнесе по-бързо?

След травма имам хематом, как да се разнесе по-бързо?

0
Реклама

Травмата на меките тъкани винаги води до кръвоизлив. Кръвта се натрупва в подкожието или в пространството под мускулната обвивка (или фасциа). В първия случай имаме лек оток с кръвонасядане с характерния синьо-лилав цвят, който се дължи на пигментите на кръвта – хемоглобин и хемосидерин. Постепенно отокът отзвучава, а цветът преминава в зелен и жълт и накрая оцветяването изчезва.

При субфасциален хематом (хематом означава натрупване на по-голямо количество кръв, което оформя колекция от течност в тъканите) се наблюдава по-напрегнат и болезнен оток в по-дълбоките слоеве на меките тъкани – мускулатурата. Кожата е напрегната, характерното оцветяване може да се появи след 2-4 дни и може да е в друго място, далеч от травмата – например около глезена.

Диагнозата е лесна. От полза може да бъде ехографията, която изобразява хематома в меките тъкани, както и компютърната томография (скенер) или ядрено-магнитен резонанс. При по-тежки травми задължително трябва да се потърси помощта на ортопед травматолог, за да се изключат фрактури (счупвания) на костите или увреждане на стави и сухожилия. Лечението се състои в покой, студова терапия (лед на мястото на травмата), гелове или мази, съдържащи хепарин, съдоуплътняващи лекарства като витамин С и др. При по-големи хематоми може да се наложи източване на събралата се кръв със спринцовка и игла и по-рядко – оперативна намеса с дрениране на хематома.

Реклама

По-особен случай са т.нар. пулсиращи хематоми, когато в кухината се излива артериална кръв от увреден артериален кръвоносен съд. Диагнозата се поставя с Доплер ехография или ангиография и се налага оперативно лечение в съдово-хирургична клиника. Малките кръвоизливи и хематоми преминават без следа за 2 до 3 седмици, дори и без лечение.

д-р Асен Драмов ангиолог

 

Д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиолстия към Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница – София

Реклама

Exit mobile version