сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБрахитерапия - нов метод при рак на простатата, безплатен за пациенти

Брахитерапия – нов метод при рак на простатата, безплатен за пациенти

Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза в България, които ще се извършват по нова технология, стартират в петък, 10 декември 2021 г., Те ще се осъществят от съвместен екип от Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който до момента са проведени над 1500 брахитерапии на простатната жлеза.

Какво представлява методът

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Предимствата на този метод пред другата алтернатива за лечение на карцинома на простатата – радикалното премахване на жлезата – са огромни. Той спестява на пациентите много от страничните ефекти, свързани с оперативното отстраняване, като изпускане на урина и еректилна дисфункция. Освен това свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-утежнени стадии.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато сидовете с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

Подходящ е при ранна форма на рак на простатата

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10.

До сега българските мъже, които искаха да се възползват от този иновативен метод, трябваше да се лекуват в чужбина. „Аз наблюдавам наши пациенти, третирани в чужди центрове, които повече от 10 години вече нямат рецидиви, с напълно съхранено качество на живот и сексуална активност са“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, който е ръководител на простатния център и на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Тест на венозна кръв сочи има ли рак на простатата

Процедурата ще се реимбурсира напълно от НЗОК и ще бъде безплатна за пациентите. „Възможно е само в отделни случаи, при мъже с по-голяма простатна жлеза, да се налага малко доплащане, тъй като броят на сидовете, които поставяме, е съобразен с размера на органа. Той е изчислен на база осреднени стойности на размера на простатата. При всички случаи обаче доплащането ще е минимално и изобщо не може да се сравнява със сумата, която трябва да отделят пациентите в Европа – 15 000 евро“, пояснява акад. Славов.

Кои са специалистите, прилагащи това лечение

Началник на екипа от словашка страна ще е Д-р Павол Лукашко. Той е специалист – лъчетерапевт и е директор на Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Това е единственият център в Словакия, в който се извършва нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза. Иновативният, високотехнологичен метод, който е въведен за първи път през 2007 г., се практикува рутинно вече над 13 години. Освен карциноми на простатата, тук по този способ се третират злокачествени заболявания на гърдата, на матката, на белите дробове, устната кухина, езика, хранопровода, кожата, ректума.

Как се лекува рак с брахитерапия?

Акад. проф. д-р Чавдар Славов е бил началник на Клиниката по Урология в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, София. След това поема Клиниката по Урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, чийто началник е до днес. Национален консултант по урология. Бил е зам.-декан на Медицинския факултет при Медицински университет – София. Един от първите специалисти в света, който разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация.

Ракът на простатата е на второ място по честота при мъжете

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

Това не е първият опит за въвеждане в медицинската практика в България на нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Преди 7-8 години в МБАЛ „Доверие“ са третирани няколко пациенти по подобен метод, но той така и не е въведен в практиката.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -