неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСиамските близнаци не могат да бъдат разделени, установи лекарска комисия

Сиамските близнаци не могат да бъдат разделени, установи лекарска комисия

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен. Това е заключението на водещи консултанти и специалисти. Сиамските близнаци Богдан и Янко са настанени в Детската клиника по интензивно лечение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от септември т.г. Децата са вече на една годинка. Янко е в кома от самото раждане, но роднините вярват, че за Богдан има шанс. Майката е 15-годишна ученичка, а бащата е неин втори братовчед. Наскоро Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина. Семейството на Богдан и Янко заплашиха, че ще търсят съдебна отговорност от Фонда и МЗ, които по думите им са забавили лечението.

Ето какво обясняват обаче експертите от комисията в становище, изпратено до медиите днес: „Касае се за случай на тежка комплексна вродена аномалия – сиамски близнаци (Богдан и Янко), срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина, родени на 22.08.2016 г. в болница в гр. Сливен, от първа патологично протекла двуплодна бременност чрез секцио Цезареа, от 14-годишна родилка, като бащата е роднина по съребрена линия.

До средата на месец септемри т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и любов” – гр.Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на МЗ те са посетени от този мултидисциплинарен медицински екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ – дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им.

В „Пирогов“ постъпват след прогресивно влошаване на общото състояние в дома. Близнаците имали системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност. Наложило се да ги реанимират. При постъпването в Детска реанимация са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие.

Вече в „Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещите специалисти от различните области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска”, Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св.Наум”, УМБАЛСМ „Пирогов”. Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5 от тях са национални консултанти, 1 е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

На сиамските близнаци са направени следните изследвания:

Проведени са 1 компютърно-аксиална томография на цяло тяло със съдова програма, контрастно изследване на стомашночревния тракт, електроенцефалограма, електромиограма, ехография на сърдечната система, 19 изследвания на кръв, 15 микробиологични проби, 2 рентгенографии на бял дроб, консултации с детски невролог, детски неврохирург, детски пулмолог, детски кардиолог, детски сърдечен хирург, детски уролог, ортопед-травматолог, детски гръден хирург, кърмачески хирург, детски коремен хирург, пластичен хирург, офталмолог, детски анестезиолог-реаниматор.

Данни от електромиография (ЕМГ) сочат тежка увреда на периферните нерви на долните крайници на двата близнака. Данните от електроенцефалография (ЕЕГ) – тежко увреждане на главния мозък на един от близнаците (Богдан) и изоелектрична линия при втория близнак (Янко). Скенерът на глава потвърждава липсата на мозъчна структура (паренхим) при втория близнак.

Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на оперативна интервенция.

От контрастното изследване на СЧТ и от скенера е явно, че всеки близнак има собствен стомашно-чревния тракт, но с общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двата индивида.

Скенер и ехокардиография установяват, че Янко има тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера.
Първият близнак Богдан е с функционално увредено сърце с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход както за близнак едно, така и за близнак две.

Богдан е с функционираща дихателна система. При Янко се доказа липса на бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот.
При евентуално хирургическо лечение с ампутация на ниво тазово е възможно разделяне на горни пикочни пътища от мехура на един от близнаците.

Изследването на опорно двигателната система показва тежка комплексна аномалия. Разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -