неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзпалена простата мъчи 50% от мъжете

Възпалена простата мъчи 50% от мъжете

Простатата е изключително важна за създаването на поколение, но мъжете не обичат да говорят много за нея. Едва когато ходенето по малка нужда до тоалетната се превърне в проблем, или пък се появят проблеми в интимния живот, решават да потърсят лекар. Профилактичните прегледи на малката, но значима жлеза, се препоръчват от специалистите поне веднъж годишно.

От януари 2011 г. у нас прегледът се полага безплатно за мъже над 50 г. Около половината мъже над 60 г. страдат от доброкачествено увеличаване на простатата, казва единствената жена андролог у нас проф. Йорданка Узунова, която работи в Александровската болница.

Понякога обаче образуванията са злокачествени и това е най-често срещаната форма на рак при мъжете. Туморът на простатата не подминава и известни мъже. Актьорът Роджър Мур, изиграл Джеймс Бонд, и носителят на „Оскар“ Сидни Поатие са имали такава диагноза. Здравето на простатата е важно, защото тя дава по-голямата част от съдържанието на семенната течност.

Секретът от нея е хранителен разтвор за сперматозоидите. Той им предоставя всичко, от което те се нуждаят за трудния си път до яйцеклетката – плодова захар за издръжливост, вода, в която да плуват, и киселина, която ги кара да препускат с бясна скорост. Плодовитостта на мъжа се дължи и на правилната смес от натрий, калий, цинк и магнезий в семенната течност.

Жлезата с големина на кестен, която е разположена под пикочния мехур и през която минава уретера, понякога се възпалява. Мъжът усеща болки ниско в корема, таза и има проблем с уринирането. Изпитва усещане за натиск близо до ануса. Налага се често да ходи до тоалетната, но освобождава само малки количества урина. Възможни са и смущения в ерекцията и болка при еякулация.

Простатит – причини и лечение

увеличена простата симптоми лечениеЗаболяването простатит (възпаление на простатата) може да е внезапно остро или хронично, обяснява проф. Волфганг Вайднер, началник на университетската клиника по урология в Гьотинген. Половината от мъжете са го прекарали поне веднъж през живота си. Внезапното възпаление обикновено се причинява от бактерии (акутен бактериален простатит). По-често се среща хроничната форма.

При съмнение за възпаление урологът преглежда простатата, като я опипва през дебелото черво. Обикновено жлезата е подута и болезнена. С ултразвук картината се допълва и изяснява. За да се разбете дали причинителите на възпалението не са бактерии, се правят лабораторни изследвания на урина, кръв и евентуално на сперматозоиди.

Терапията при простатит е според причината за заболяването. Ако виновниците са бактерии, се предписва антибиотик. Други видове възпаления се лекуват с т. нар. алфаблокери и противовъзпалителни средства. Хроничната форма се облекчава също от топло облекло и топли бани.

В повечето случаи причинителите на острия бактериален простатит са ешерихия коли, които атакуват и червата. Други често срещани микроби са клебсиела или ентерококи. Обикновено те нападат първо пикочните пътища, но после стигат и до простатата. Понякога бактериите попадат в жлезата и по кръвен път. Акутната форма обикновено е съпроводена с висока температура и треска.

При хроничното възпаление понякога причината не може да се установи с категоричност. Тя може да е в хламидиите, които се предават по полов път. В други случаи обаче възпалението е заради стеснени пикочни пътища, заради които урина попада в простатата и дразни тъканите й. По-рядко виновни са психични фактори. При силни болки в областта на таза често се наблюдава и депресивно състояние. Психотерапевт би помогнал в този случай, а също и ако се появят проблеми с ерекцията или преждевременна еякулация (еректилна дисфункция).

Ракът на простатата засяга по-скоро възрастни пациенти

altУролозите подчертават, че е важно да се ходи редовно на профилактични прегледи, тъй като ранните стадии,които са лечими, не дават никакви симптоми. Открие ли се навреме, туморът може да бъде напълно отстранен оперативно. Тогава той е ограничен само в простатата. По данни на института „Роберт Кох“ средната възраст на болните от този вид рак в Германия е 69 г. Преди 50-тата година се среща рядко, но ако в семейството вече има такова заболяване, прегледите трябва да започнат много по-рано – например след навършване на 35 г.

Фамилното обременяване влияе – генетично обусловените случаи с рак на простатата са 5-10% от всички. Тази наклонност може да се наследи както по бащина, така и по майчина линия. Не е доказано дали храненето – особено мазните и висококалорични ястия също имат значение, но е факт, че затлъстяването е катализатор за различни онкологични заболявания.

Стадии и метастази при тумор на мъжката полова жлеза

Отначало туморът се намира само в простатата. Напредне ли обаче, клетките му пробиват обвивката на жлезата и се разпрострират към съседни органи. Така разсейките могат да засегнат тестисите, пикочния мехур и дебелото черво. Колкото повече напредва заболяването, толкова по-голяма е вероятността раковите клетки да се разпространят в цялото тяло чрез лимфни възли и кръвните пътища.

Метастази често възникват в костите (гръбначен стълб, ребра и тазови кости), но могат да стигнат до черния или белия дроб. За разлика от другите тумори, този на простатата расте бавно. Често първите ракови клетки се образуват във външните слоеве на жлезата. Стесняването на пикочните пътища и смущения в уринирането се появяват едва тогава, когато туморът вече е нараснал. Други симптоми в късния стадий могат да бъдат кръв в урината, болки в таза и ханша, смущения в ерекцията. Само квалифициран лекар може да различи дали симптомите са безобидни или пък са трябва да се назначат допълнителни изследвания.

Преглед с опипване на простатата през ректума се прави, защото туморът най-често възниква именно от този край. Лекарят може да усети ако има неравности и втвърдявания, които може да са признак на злокачествено образувание. Не всеки тумор обаче може да се установи така. Малките тумори може да не бъдат забелязани при опипване.

Изследване на кръв за простатно-специфичен антиген (PSA) има за цел провери дали определен белтък, образуван от клетките на простатата, е в нормални стойности. Те са от 0 до 2,5 нанограма на милилитър. Обикновено при наличие на тумор стойностите се повишават. Само това изследване обаче не може да установи със сигурност дали има рак. PSA може да е завишен и по други причини – простатит, доброкачествено увеличаване на простатата, раздразнение на жлезата от преглед с опипване или пък каране на колело малко преди вземането на кръв. Само един от 4-ма мъже, които имат стойности на PSA между 4 и 10 нанограма, действително се оказват със злокачествен тумор. Обратното също е вярно – нормални стойности на PSA не изключват рака като диагноза напълно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -