вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнфекции най-често са причина за смърт при болни от ревматоиден артрит

Инфекции най-често са причина за смърт при болни от ревматоиден артрит

Модерно лечение, ранна диагностика, рехабилитация, живот без болка. За това настояват хората с артрит на всеки 12-ти октомври. На тази дата пациентите отбелязват Световния ден за борба с артрита. Артритните заболявания засягат ставите, свързани са с много болка и водят до инвалидизация, разказа на пресконференция зам.-председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Боряна Ботева. Сред най-често срещаните са остеоартрита, ревматоидния артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.

Ревматологичните заболявания, към които спада артрита, са най-голямата група хронични заболявания. Само в Европа от тях страдат 120 млн.души. За социалните и здравни разноски на тези пациенти се отделят 240 млрд.евро годишно, заяви още зам.-председателят. У нас държавата дори няма представа колко точно са тези пациенти – няма официален регистър. Съответно и грижите за тях не са адекватни, заяви Ботева. Тя отдели внимание на лечението на тези болести, като акцентира, че най-модерните медикаменти за подтискането им – биологичните средства, са труднодостъпни за пациентите заради множеството административни пречки. Зам.-председателят припомни, че в Комисията за защита от дискриминацията продължава да се води дело за спирането на венозните биологични средства през миналата година.

Голяма част от пациентите с артрит се лекуват с имуносупресивни медикаменти или медикаменти, сред чиито странични ефекти е подтискането на имунната система. Това заяви председателят на ОПРЗБ Цвета Апостолова по време на пресконференцията. Такива болни често страдат от инфекции. Всъщност, най-честата причина за смърт при болните от ревматологични заболявания са именно инфекциите, съобщи Апостолова. Когато пациентът е на имуносупресивно лечение, инфекцията може да протече безсимптомно и да доведе до сериозни последствия. Но няма регламент за проследяване на пациентите с цел превенция на такива последици, коментира председателят на ОПРЗБ. Тя информира, че доста често пациенти се допитват до организацията по повод повтарящи се инфекции, които трудно се лекуват. Апостолова отдаде този факт на липсата на достатъчно ревматолози и концентрацията им в големите градове. По този начин хората от малките населени места не могат да бъдат проследявани от специалисти, каза тя. Това е и причината за липса на информация какво да очаква пациентът и как да се предпазва от страничните ефекти на имуносупресията.

ОПРЗБ ще стартира анкета сред пациентите, съвместно с лекари, с цел установяване на честотата на инфекциите при имуносупресията. Данните ще бъдат предоставени на институциите, за да бъдат взети съответните мерки. От организацията ще инициират и промени в нормативната уредба, с които да се регламентира задължителното проследяване при пациенти, които са на такова лечение.

Представители на ОПРЗБ засадиха дъб пред Клиниката по ревматология на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ (на снимката). Така те отбелязаха Световния ден за борба с артрита. На табелата до дървото е написано послание от името на организацията. То е свъзано с поверие за дъба, според което докосването до листата му лекува. Чрез посаждането на дървото представителите на организацията изразиха желанието си да помогнат за по-добро лечение и живот без болка на всички артритно болни в България.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -