събота, 9 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХарчим по 300 евро годишно за здраве - два пъти повече от...

Харчим по 300 евро годишно за здраве – два пъти повече от държавата

Две трети от разходите за медицински услуги и лекарства у нас се покриват от самите пациенти. От 450-500 евро средно годишно на човек, които се харчат за здраве, държавата дава само 150 евро. Това пресметна проф. Добрин Свинаров, национален консултант по клинична лаборатория, на семинар по трансплантации за журналисти. Бюджетът на здравната каса за 2011г. е 2,6 млрд. лв. Разделено на 7,5 млн. души, това прави по около 150 евро на глава. По този показател сме на последното място в ЕС. Пред нас е Румъния, където държавата харчи по 450 евро на човек за здраве. В Европа пък средната сума е 1500 евро.

Независими агенции обаче са направили проучвания, че за здраве у нас годишно реално се харчат между 6 и 8 млрд. лв. Да приемем, че средната цифра е 7 млрд. лв. Това означава, че всеки дава средно за болници и лекарства близо 500 евро. Проф. Свинаров допълни, че на самия него се е случвало да плаща кеш в лечебно заведение, за да се купят лекарства за близък болен. Всеки човек ще предпочете да даде колкото може, но роднината му да остане жив и да бъде излекуван, допълни той.

Имуносупресорите – лекарствата, които всички пациенти с присаден орган пият, за да не бъде той отхвърлен, трябва да се дозират изключително прецизно, заяви специалистът по клинична лаборатория. Терапевтичният прозорец на полезно действие при тях бил много малък. Медикаментът не бива да е нито по-малко, за да не се стигне до отхвърляне на органа, нито повече от необходимото, за да не се увреди организма.

Готви се подмяната на терапията ни с евтини генерични продукти, сигнализираха от пациентската организация на бъбречноболните на семинара. Това са лекарства, чиито защитен патент е изтекъл и те се произвеждат с много малко разходи. Контролът върху генеричните имуносупресори у нас не е достатъчен и не отговаря на европейските изисквания, посочи проф. Свинаров. Той смята, че в България няма препарат, който да отговаря на строгите европейски изисквания. Внасяли се хапчета от Македония, Китай и Индия. Тестове на случайни партиди генерични имуносупресори в Европа показали, че активната съставка в тях вариира от 0% до 150%. Средно била 40%. Това означавало, че рискът от даването им на пациенти с присаден орган е твърде голяма, смята проф. Свинаров. Дружеството по трансплантология щяло да внесе скоро в Министерството на здравеопазването писмо с искане, включването на генерични имуносупресори в позитивния списък да става само след солидни клинични проучвания, каквито се правят за оригиналните медикаменти.

Ако генеричните лекарства влязат без такава проверка сега в реимбурсната листа, касата ще плаща на 100% само за тях, защото са най-евтини в групата. Ако не желаят да сменят принудително терапията си, болните ще бъдат заставени да доплащат, а много от тях живеят с ограничени доходи, посочват от пациентската организация. Само пациентите с трансплантиран бъбрек у нас са около 450 души.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -