сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно37-годишен отказва лечение след инфаркт и умира

37-годишен отказва лечение след инфаркт и умира

37-годишен мъж отказа лечение с поставяне на стент след остър инфаркт и издъхна 2 часа, след като напусна болницата, каза доц. Юлия Джоргова от дружеството по инвазивна кардиолгия. Още няколко души не пожелали терапията заради създалото се недоверие на пациенти към метода коронарография. През лятото медиите огласиха широко случая с 42-годишния Милко Михалев от Провадия. Неговата ръка бе ампутирана заради усложнения след инвазивния метод.

Имаше и друг случай в Пловдив, където след подобна процедура пък мъж разви сепсис и почина. Близките обвиняват лекарите в немарливост. Няма по-добър метод за лечение на остър инфаркт на миокарда този на инвазивната кардиология, увери доц. Джоргова. Данни от европейски проучвания сочат, че прилагането му намалява смъртността три пъти. Ако на пациента не е приложено никакво лечение, смъртността е 18%. Постави ли се стент, пада до 6%.

Основен проблем у нас е, че 63% от хората с остър инфаркт стигат прекалено късно в специализираните лечебни заведения, изтъкна кардиоложката. Така те не получават дори смятания вече за стар метод на лечение с медикаменти. Причината е в хаоса на организацията по транспортирането им. Имало нормативни документи пациенти с остър инфаркт да се карат непросто в най-близката болница, а в катеризационна лаборатория, където прилагат методите на инвазивната кардиология. Това на практика обаче не ставало. Понякога пациентите попадали първо в обикновена кардиология или пък реанимация, губели се ценни часове. Случвало се транспортирането с линейка да отнема по 2-3 часа, допълни картината д-р Низар Рафаи от болинца „Св. Анна“ в София. Малките населени места не разполагали с линейки, викали кола от големия град. Няма обяснение защо болни от Бургас или Кърджали се карат за поставяне на стентв Ямбол например, каза още доц. Джоргова.

67% от смъртността в България се дължала на сърдечносъдови заболявания. Те водели и до 50% от случаите на инвалидизация. Затова България е включена в пилотна програма на европейската организация „Стент фор лайф“, чиято цел е с модерно лечение да бъдат обхванати до 70% от пациентите с остър инфаркт на миокарда. Това е свързано със създаването на сложна организация, в която участват не само лекари, допълни доц. Джоргова. Имало необходимост и от политически решения. Все пак в лечението на острия инфаркт у нас имало напредък от 2008 г. Тогава работели само няколко катетеризационни лаборатории в София, Пловдив и Варна. Сега тези клиники са 33, макар и неравномерно разпределени в цялата страна. Въпросът е пътят на пациентите да не се усложнява с минаване през джипито или пък обикновен кардиолог, а да бъде веднага насочен към инвазивната кардиология, допълни специалистката. Болниците от своя страна трябва да следят стриктно за спазване на качеството на услугите. От 1 ноември стартира национален регистър, в който всяка кардиологична манипулация ще бъде описвана в реално време. Целта е да се избегнат злоупотреби, каквито имаше в миналото. Ставаше дума за коронарографии, правени с цел диагностика.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -