събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът вече е тук - как да пазим себе си и околните

Грипът вече е тук – как да пазим себе си и околните

Грипът вече официално е в България. Първите случаи са с добре познатия „свински“ грип, който от няколко години ни разболява през зимата. Причината да боледуваме отново и отново от грип е, че подщамовете на грипните вируси често мутират. Така имунната система все едно отново за „първи“ път се среща с тях. Имунният отговор зависи и от състоянието на имунитета при конкретния човек.

Четирите щама, които се очаква да доминират през студените месеци, са Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Ние обаче се срещаме и с много други респираторни вируси, възможни са комбинирани инфекции или наслагване на зарази. Например ако тръгнем отново на училище или работа скоро след като сме боледували, имунната система е още слаба и може лесно да се заразим с всички вируси, които попаднат в организма ни – например в градския транспорт, при контакт с други хора и т.н.

Болните от грип и други вируси се увеличават стремително

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно, съобщават от Министерство на здравеопазването. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано най-много боледуват бебета и малки деца от 0 до 4 г. На второ място е възрастовата група 5 – 14 г.

Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A (H1N1 или свински грип) и един грипен вирус A (H3N2).

Грипната епидемия се очаква през януари

грип настинка болки в гърлото

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Пневмония, отит и синузит са най-честите усложнения

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

Как да пазим себе си и околните, ако имаме симптомигрип настинка епидемия

  • Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.
  • Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.
  • Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.
  • При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.
  • Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.
  • Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.
  • При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.
  • ­Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.
  • При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.
  • Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.

Автор Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -