понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитно4 вида грипни вируси ще ни разболяват тази зима

4 вида грипни вируси ще ни разболяват тази зима

Четири щама на грип ще ни разболяват тази зима – Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Вирусите ще започнат да циркулират по-интензивно през ноември, но епидемия се очаква през януари. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се състоя в Народното събрание и бе посветена на темата “Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на остри респираторни заболявания”.

След като миналата година година доминиращият щам е бил от групата Б, когато 72% от случаите са били с него. Тази година очакванията на експертите са, че ще доминира тип А. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който е микробиолог и ръководи Центъра по заразни и паразитни болести.

Прогнозите за грипните щамове, които ще доминират през актуалния сезон, се правят от Световната здрвана организация. На тази база се изработват и противогрипните ваксини.

Пет съвета как да се пазим от грипа

Октомври е най-подходящ за противогрипна ваксина

ваксина грипВ България традиционно имунизационното покритие за грипа е ниско – миналата година е било 2,7%. До няколко дни в аптечната мрежа и при общопрактикуващите лекари ще бъдат доставени ваксини, поясниха експертите.

Октомври е най-подходящият месец за профилактика, тъй като за изграждане на имунитет са необходими около 2-3 седмици. На пазара ще бъдат достъпни както тривалентна, така и четиривалентна ваксина (покрива и 4-те щама).

Вероятно една от причините за ниското покритие е фактът, че хората сами трябва да заплатят препарата и поставянето на ваксината. Така едно 4-членно семейство би заплатило около 60-80 лв. за тази цел. Разходът обаче е несравним с купуването на лекарства при една инфекция с грип и принудителното лечение на легло. Ако се стигне до усложнение, само за един пациент може да бъдат похарчени над 200 лв. от семейния бюджет.

През миналия зимен сезон най-често са боледували възрастните хора (49%) и децата в групата 4-15 г. (42%). Това поясни проф. завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ. По-малките деца са боледували от други вируси.

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Грипът убива над 2000 души годишно в България

болницаДругата причина, поради която хората не се ваксинират, е подценяването на опасността. Наистина ваксината не ни гарантира, че няма да се разболеем от други респираторни вируси, кито циркулират през зимата.

Грипът обаче е един от най-тежките, който често дава усложнения (пневмония, бронхити) и може да завърши дори смъртоносно.

Рядко се коментира фактът, че годишно от грип и свързаните с него усложнения у нас умират над 2000 души.

Най-уязвими са възрастните, хронично болните, хората с отслабена имунна система, но и бременните, децата.

Безплатни ваксини за пенсионерите от 2019 г.

От следващия сезон 2019 г. за пенсионерите над 65 години ще се даде възможност да получат безплатна ваксина срещу грип при личния лекар. Вече е ясно, че парите за това нововъведение ще дойдат от Националната програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Тя е разчетена за 4 години – от 2019 г. до 2022 г.

Заложено е финансиране за близо 10 млн. лв. Изчислено е, че в целевата група попадат 1,481 млн. души. Очакванията са, че през първата година от новата възможност ще се възползват 10% от възрастните хора, през 2020 г. – 17%, през 2021 г. – 20% и през 2022 г. – 25%. Предвижда се реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини за целия този период. Ако има по-голям интерес, ще се търсят допълнителни средства.

Парите ще дойдат от бюджетите на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Разчетите на двете институции за бюджетната година 2019 се изготвят в момента.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -