четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПет съвета как да се пазим от грипа

Пет съвета как да се пазим от грипа

Грипът ни навестява всяка зима, макар че неговите подвидове (щамове) се променят непрекъснато. Почти винаги се стига и до грипна епидемия. Това не променя фактите, че грипът е много по-опасен от другите вируси и води много по-често до усложнения като отит, бронхит, пневмония или ангина. Особено опасен е той за диабетици, хипертоници или хора с други хронични заболявания. Единствената надеждна профилактика е противогрипната ваксина. Тя е с различен състав всяка година според това, кои щамове правят грипна епидемия в Южното полукълбо. От Световната здравна организация анализират кои подвидове са доминиращи и дават препоръки за състава на противогрипната ваксина. За съжаление имунитетът, който се създава след грип, трае около година, затова е напълно възможно да боледуваме в две последователни години. Още повече, че щамовете са различни и ако имунната система има памет за един, това не ни пази по време на грипна епидемия, когато се срещаме с няколко вида грип.

За предпазването от грип има голямо значение и начинът на живот. Ето пет основни съвета как да се пазим, които дават общопрактикуващите лекари.

1. Студените крака водят до влошаване на кръвоснабдяването на лигавицата в носоглътката и дихателните пътища. Това отслабва имунните клетки, разположени по повърхността й, а човек става податлив на вирусни инфекции, които проникват именно от там. Мръзнат ли краката навън, загрейте ги с гореща вода – старо изпитано средство срещу настинка.

2. Всекидневното меню през зимата трябва да съдържа много пресни плодове и зеленчуци. Витамините и минералите в тях са важни за съпротивителните сили. Важно е да се приемат и по 2 л течност (чай, сокове, вода) всеки ден.

3. Не занемарявайте движението! Прекарвайте колкото се може повече време навън и на слънце. Поне в почивните дни се разходете сред природата. Дори сравнително мръсният градски въздух навън е за предпочитане пред този в затворените помещения. Освен това на слънце в организма се синтезира витамин D, който е много важен за имунитета.

4. Спазвайте строга хигиена. Ако кихате или кашляте, покривайте носа и устата си. След това измивайте грижливо ръцете си с вода и сапун. Правете това по-често през деня. Грипните вируси се предават и чрез обикновено ръкостискане. Бегло движение с ръката край устата, очите или носа могат да внесат инфекцията.

5. Избягвайте препълнени с хора помещения и претъпкани автобуси в градския транспорт. Не пийте от чаша или бутилка на други хора. Забравете временно за обичайните топли поздрави с прегръдка и целувка.

Инкубационният период от заразяването до появата на първите симптоми обикновено е ден-два. Първите симптоми са рязко начало на оплакванията, висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото. Може да има и запушен нос и кашлица.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -