сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСтволовите клетки се превръщат в убийци за рака на мозъка

Стволовите клетки се превръщат в убийци за рака на мозъка

Стволовите клетки могат да бъдат превърнати в убийци на раковите, откриха в Харвардската медицинска школа. Учените там извършили успешни експерименти с гризачи, при които станало ясно, че тези клетки могат да произвеждат смъртоносен за рака токсин, предаде BBC. Хубавото е, че здравите тъкани не страдали от това.

Свойствата на стволовите клетки били променени с помощта на генното инженерство. Те били потопени в специален гел, и след това присадено на мястото, където се образувал тумор в мозъка. В резултат раковите клетки умирали, тъй като не можели да устоят на токсина, който нарушавал синтеза на важни за тях вещества. Преди това учените не успявали да победят солидния тумор с токсини. Експериментът обаче се оказал успешен.

По мнението на експертите стволовите клетки са бъдещето на онкологията. Засега те са тествани само на лабораторни мишки. Но учените се надяват да започнат клинични проучвания в рамките на 5 г. Успехът на новия метод ще даде нови надежди на пациентите с мозъчни тумори. Целта е да се разработи терапия за глиобластом – един от най-често срещаните тумори на мозъка.

Източник: BBC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -