Може ли грипът да влоши хроничния среден отит?

PRINT

Хроничният среден отит е възпалителен процес в средното ухо от няколко месеца (повече от 3 месеца) до няколко години (възможно е повече от 10 г.). Увреждат се мукопериостът (покривката) на тъпанчевата кухина, костните стени, слуховите костици и тъпанчето.

Обикновено хората знаят, че тъпанчето е пробито и смятат това за главна причина за намаления слух в това ухо. Не е така, защото тъпанчето няма голямо значение за слуха в сравнение с останалите структури, но пробивът на тъпанчето е входна врата за инфекция през ушния канал, когато ухото не се пази от вода при къпане или плуване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болката в ухото – симптом при много заболявания 
Кога се прави тимпанопластика на средното ухо 
На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото? 

Какво става, когато се заразим с грип?

вирус грипГрипните вируси попадат главно в носа и носоглътката. Те имат четири увреждащи свойства, от които първото е да предизвикат некроза (смърт) на епителните клетки на носоглътката. От умрелите покривни клетки вирусите попадат в малките кръвоносни съдове (второ свойство вазотропно) и се разпространяват в кръвта.

Развива се виремия, т.е. нашествие на грипни вируси в целия организъм по кръвен път и е налице следващото свойство – интоксикация, с висока температура, болки по мускулите и т. н. Четвъртото свойство е невротропно – увреждат се централната нервна система и периферните нерви. Много често грипният вирус може да засегна само слуховия нерв и да се получи пълна глухота вследствие на невротропно действие.

По кръвен път вирусите попадат в средното ухо

намален слух отитАко болният има хроничен гноен среден отит, по кръвен път вирусите попадат в средното ухо и дават тласък на първичното заболяване – увеличава се гноетечението, намалява все повече слухът, главоболие.

При грип може инфекцията от носоглътката през ев- стахиевата тръба (тя съединява носоглътката със средното ухо) да попадне в ухото и да даде изостряне на отита. В тези случаи в умрелите клетки на носоглътката се развиват бактериални колонии, които се активират, възпаляват евстахиевата тръба и през нея проникват в средното ухо.

Реално усложнението е бактериално, но е обусловено с грипната инфекция, която, освен че е създала пътя на бактериите, е снижила и имунната защита на организма. Факт е, че най-тежките усложнения при хроничен гноен среден отит (менингит, сепсис, мозъчен абсцес) най-често се увеличават по време на грипни епидемии.

Проф. Георги Едрев 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 3    Средно: 1.3/5]
Може ли грипът да влоши хроничния среден отит? беше последно модифицирана от: януари 28th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *