вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСърцето, белите дробове и кръвта също имат обоняние

Сърцето, белите дробове и кръвта също имат обоняние

Сърцето, кръвта, белите дробове и някои други клетки в човешкия организъм имат същите рецептори за миризма като носа. Това откриха учени от Германия, съобщи Live Science. Това навежда на мисълта, че обонянието има много по-важна роля отколкото досега се смяташе.

То поставя въпроси дали например сърцето може да помирише изядената пържола или приготвената чаша кафе, каза авторът на изследването д-р Петер Шиберле. Когато химически компоненти от храната и други източници влязат в носа, те се свързват с обонятелните рецептори там и предизвикват поредица от реакции, която казва на мозъка на какво мирише. Смяташе се, че тези рецептори съществуват само в покритата със слуз тъкан в носа. Нарастват обаче доказателствата, че те съществуват и в други органи. Сперматозоидите например имат рецептори за миризма, с които по-лесно откриват яйцеклетката.

Шиберле и колегите му откриха, че човешките кръвни клетки се привличат от молекули, свързани с определени миризми. Когато те сложили кръвни клетки от едната страна на съд с преграда и ароматно съединение от другата, кръвните клетки се придвижили в посока на миризмата. Засега обаче е неясно дали тези ароматни съединения действат по същия начин в тялото, както в носа.

Свързани теми: Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Кучета надушват рак на белия дроб

Уханието на печен картоф гони лошите спомени

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -