вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУханието на печен картоф гони лошите спомени

Уханието на печен картоф гони лошите спомени

Уханието на печени картофи гони лошите спомени. Този изненадващ извод направили учени от университета в Делхи, за да изяснят връзката между обонянието и лечението на психични разстройства, пише руският сайт „Медикфорум“. Доброволците били събрани в помещение, където ги помолили да се концентрират върху приятни спомени от детството.

В същото време им дали да помиришат различни ухания, които те със сигурност са срещали през живота си. Хората трябвало да определят кои от тях най-силно се асоциират с детството и влияят върху връщането в спомените назад.

Сред миризмите имало одеколон, на полски цветя, различни битови ухания. Победител в странния конкурс се оказал не друг, а печеният картоф. Именно неговата миризма била посочена от най-много хора като най-силното средство за връщане назад в хубавите детски спомени. Индийските учени предполагат, че тайната на картофа се крие в термичната му обработка. Приготовлението му обикновено става на 130-140 градуса, при което се отделят цял букет ароматни вещества, които по-добре от останалите се настаняват в паметта. Учените са убедени, че резултатите от проучването им могат да се окажат важни за разработването на терапия при някои психични заболявания. Тя може да стане част от практикуваната сега ароматерапия, тъй като обонянието крие ключа към много тайни на човешкия мозък.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -