вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛипсват 4 лекарства за химиотерапия

Липсват 4 лекарства за химиотерапия

Четири важни лекарства за химиотерапия липсват в болниците, съобщават от НЗОК. Проблемът се дължи на фирмата производител – австрийската Ebewe Pharma, уточняват от касата. Тя е собственост на компанията „Сандоз“. Получихме многобройни сигнали, че производителят не доставя ритмично тези лекарства, каза Калина Пенчева, шеф на дирекция „Лекарствена политика“.

От касата изпратили писмо до компанията с искане на официално становище от централата на компанията в чужбина. На 30 март фирмата потвърдила, че не може да произвежда и доставя необходимите количества не само за нашия пазар, но и в световен мащаб. Липсата на 4-те медикамента засяга голяма част от диспансерите, в които Ebewe Pharma е спечелила търговете.  НЗОК е изискала от производителя спешно да предостави документ за отказ на тези доставки, за да имат възможност лечебните заведения да се договорят с други производители на тези медикаменти. Лекарствата не са оригинални и не са сами в група, каза Пенчева и уточни, че писмото се очаква до утре.

Флуорурацил, Паклитаксел, Цисплатина и Метотрексат се използват за вливане при химиотерапията на онкологично болни пациенти. От касата обясняват, че са направили всичко възможно, за да помогнат за разрешаването на блокираните доставки. Страна по договора обаче са лечебните заведения, които обявяват търговете по Закона за обществените поръчки и сключват договори за доставката им със съответните фирми. Там, където директорите са предвидили неустойки, ще могат да претендират за обезщетение.

Фирмата Ebewe Pharma е уведомила НЗОК за затрудненията в писмо от 30 март т.г., като е посочила, че не може да предвиди кога ще бъде възстановен пълният обем на доставки на всички продукти, за чието разпространение има разрешение. До 09 април 2012 г. фирмата ще предостави на лечебните заведения документ за отказ на доставка на посочените медикаменти, за да им даде възможност те да ги закупят от други фирми. Липса на медикаменти за лечение на онкоболни има само в онези лечебни заведения, които са сключили договор за доставката им с Ebewe Pharma Ges.m.b.H. N.fg. KG, Austria.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -