понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПредава ли се по наследство астмата?

Предава ли се по наследство астмата?

Бронхиалната астма е хронично заболяване, което се характеризира с алергично възпаление на дихателните пътища. Има различни видове астма. От нея боледуват и деца. и възрастни. Под въздействие на различни фактори дихателните пътища може да се възпалят, да набъбне лигавицата, да станат по-тесни, което затруднява преминаването на вдишания въздух. Това води до кашлица, „свирене“ в гърдите и задух, факторите, които повишават реактивността на дихателните пътища, могат да се разделят на няколко групи.

Как започва астмата?

Водеща роля в развитие на бронхиалната астма играе генетичната предразположеност или наследствеността. Статистиката показва, че 30% от пациентите с бронхиална астма имат наследствен характер. Когато единият родител е болен, вероятността децата да развият астма е около 30%. Ако и двамата родители са болни, рискът се покачва до 70%. Изключително важно е да знаят родителите, които пушат, че с 50% се повишава рискът от развитие на астма при деца, живеещи в среда с тютюнев дим!

Важен фактор за отключването на астматичен пристъп е и замърсеният въздух – фините прахови частици, озонът, въглеродният монооксид, серният диоксид. В едно проучване в Америка се установява, че деца, които живеят близо до магистрала и в индустриален район, имат по-ниски показатели на дишането в сравнение с деца в чисти райони и по-далече от магистрали.

Как да използваме правилно инхалатор за астма

Най-честите причинители на астматичните пристъпи са алергените и вирусните инфекции на дихателните пътища. Най-честите алергени, които влошават състоянието на болните с астма, са: домашният прах – прахът по възглавниците, дюшеците, подовите настилки, пухените възглавници; полените – полени от дърветата, трева, плевели и цветя, като трябва да се знае, че те имат сезонност – дървесните полени са през пролетта, тревните в края на пролетта и началото на лятото, а от плевелите – в края на лятото и началото на есента; силни миризми от козметични продукти – дезодоранти, спрейове, мухъл и влага, животни с козина – умрели кожни клетки на животните, съдържащи секрети от жлезите им, са алергените, които се вдишват от хората, медикаменти и най-вече аспирин. Цигареният дим, съдържащ над 8400 токсични вещества, може да предизвика астматичен пристъп при пушачи и пасивни пушачи с астма. физическо натоварване, силни емоционални стресови състояния също може да провокират астматичен пристъп.

Какво е лечението без лекарства на астма? 

В летния период климатиците са фактор, който може да влоши състоянието на болните с астма, ако не се използват правилно. Важно е температурната разлика между температурата навън и вътре да не е по-голяма от 10 градуса и да се сменят филтрите на климатиците, защото задържат алергени, бактерии, вируси. Редица професионални фактори и медикаменти може да провокират астматичен пристъп.

Какво е важно да се знае? Преди всичко болните с бронхиална астма да не пропускат приема на своите инхалаторни препарати, които са назначени от техните белодробни специалисти (пулмолози). Инхалаторните кортикостероиди са основно контролиращо лечение на бронхиалната астма. Те лекуват алергичното възпаление. Тъй като се срещат пациенти, които прилагат и алтернативно лечение (иглотерапия, хомеопатия и др.), важно е да знаят, че не трябва да прекъсват инхалаторния медикамент, защото това може да влоши тяхното състояние. Да се преустанови тютюнопушенето, защото тютюневият дим потиска ефекта на инхалаторните кортикостероиди, които са основно противовъзпалително, поддържащо лечение при астмата. Много важно е да знаят родителите на деца с бронхиална астма, че пушенето в дома повишава значително риска за влошаване състоянието на детето и невъзможност за контрол на заболяването. Да се консумират плодове и зеленчуци с цел повишаване количеството на основните антиоксиданти витамините А, Е и С. Доброто настроение и позитивното мислене също са важни фактори за предпазване от астматични пристъпи.

д-р София Ангелова 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -