вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да използваме правилно инхалатор за астма

Как да използваме правилно инхалатор за астма

Правилната техника на инхалиране на лекарствата е от основно значение за хората с астма. В противен случай има риск те да приемат много по-малка доза от необходимата.

Кои са най-често срещаните грешки?

При използването на дозиращ спрей хората най-често се затрудняват с това, че трябва едновременно да вдишват и впръскват. Също така често пациентите забравят, че след впръскването трябва да се задържи дъха за кратко.

Същото се отнася и за инхалаторите с прахообразно вещество. При тях активното вещество не достига автоматично при самото впръскване фино разпределен в белия дроб. То се раздробява на фини частички едва при самото вдишване. При този метод много пациенти също инхалират погрешно или веднага след това издишват.

Защо е толкова важно да се овладее техниката?

Само при правилно използване на инхалатора, спрея лекарството достига до бронхите, където разгръща своето действие. Ако например не вдишате достатъчно дълбоко, голяма част от лекарството за астма остава блокирано в горните дихателни пътища. Ако пък задържите въздуха прекалено кратко, буквално издишвате препарата навън.

Ето как правилно да използвате спрей, инхалатор за астма:

 • Ако е необходимо за препарата, разтърсете дозатора енергично
 • Хванете аерозола вертикално и вдишайте дълбоко
 • Сложете мундщука и го обгърнете с устни
 • Наклонете главата леко назад, така веществото попада по-лесно в белите дробове
 • Вдишайте дълбоко и едновременно с това натиснете копчето за дозатора. Много важно: Бавно вдишвайте, за да стигне веществото до бронхите
 • Продължете да вдишвате и накрая задръжте въздуха за 5-10 секунди
 • Свалете мундщука от устата и бавно издишайте през носа.

Използване на инхалатор с прахообразно лекарство

 • Първо подгответе инхалатора, за да можете да инхалирате различни дози. Този процес е различен според типа инхалатор
 • Издишайте, сложете мундщука и наклонете главата леко назад – подобно като при спрея. Важно: Не издишвайте в уреда, тъй като прахът в него ще се навлажни и ще стане на бучици
 • Сега вдишайте бързо и дълбоко. Само чрез едно силно вдишване ще можете да вкарате веществото от инхалатора чак до бронхите
 • Накрая свалете мундщука и бавно издишайте през носа.

Ако трябва да инхалирате кортизон, изплакнете устата след използването основно с вода и хапнете нещо малко. Така ще предотвратите евентуална гъбична инфекция в устната кухина.

За всички астма спрейове важи едно общо правило. Необходимо е редовно почистване – веднъж на 3 до 7 дни. В мундщука може да има остатъци, които да го запушат. Използвайте дозиращия аерозол, после свалете мундщука, изплакнете го с вода и го оставете на въздух да изсъхне. При инхалаторите с прах почистването на мундщука трябва да става само със суха кърпа.

Когато получите апарата за първи път, помолете лекаря или фармацевта да ви обясни подробно как да го използвате. Направете пробно вдишване на място и помолете за мнение, дали го използвате правилно. При някои инхалатори се чува звуков сигнал, когато всичко е направено както трябва.

Източник: Apotheken Umschau

Вижте във видеото практически указания за използване на инхалатори за астма

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -