петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се справим със сополите при бебета

Как да се справим със сополите при бебета

Сополите при децата са напълно нормално нещо, но когато става дума за секрети в носа при бебета, които не го оставят да заспи, а и в допълнение има задна хрема, нещата стоят по различен начин.

Често срещано е, педиатърът да ви изпише препарат. Повечето изсушават лигавицата на носа, забавят или спират движението на ресничките в епитела. Казано иначе – спират естественото изчистване на организма от тези секрети и сополи.

Във всички случай трябва да прибегнете до мерки още в ранен стадий. Не е нормално за никое бебе или пораснало дете да има постоянно сополи. Не се знае до какво ниво може да се развие болестното състояние. Реална е опасността от бронхити, отити и още редица други усложнения.

Как да се справите с хремата при бебета и малки деца

Нека да оставим настрана лекарските предписания. Понякога препоръчаните препарати са прекалено скъпи. Мненията в интернет за тях са  стотици – някои хубави, други лоши. Човек е трудно да прецени на кое пръскало за нос да се довери.

Вероятно сте чували за домашните рецепти, които се правят от прости материали и са много по-евтини. Има различни похвати и методи за лечение на сополки при различните възрасти.

За бебета до 8 месеца

Капка в носа физиологичен разтвор (морската вода втечнява секретите и прочиства много добре носа). Към него прибавяме и две капки сребърна вода и веднага след това детето се слага да суче. Вакумът от сукането върши останалата работа.

За бебета над 8 месеца

Прочистване с физиологичният разтвор с добавени в него 3-4 капки клеева тинктура. Използвайте и капки за нос от цвят на лайка.

Капки от лайка срещу хрема и сополи – как да си ги направите вкъщи

Залива се 1 с.л. сушен цвят от лайка с 50 мл вряла вода (питейна, но не от чешмата заради хлора).

Захлупвате съда за да се запари и оставяте течността да изстине напълно. Прецеждате през цедка, а после няколко пъти през марля, за да сте сигурни, че няма останали частици в сместа. Съхранявате в затворен съд само за деня. Използвайте пипетка за капване в нослето на детето.

Консултацията с лекар обаче е задължителна. Възможно е детето ви да е алергично към цвят от лайка. Тя е рядкост, но все пак я има.

Дори след достигане на по-голяма възраст, около 2 години може да прочиствате нослето с физиологичният разтвор и да капвате няколко капки лайка. Може да използвате това лечение за много голям процент болести, не само за запушен нос. Масажите също не се изключват от лечението, защото той допълнително стимулира мускулите, а и имунната система. Помага им да се отпуснат и да съберат нови сили за борбата с болестта.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -