вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВода в коляното и болка - какво е лечението

Вода в коляното и болка – какво е лечението

Когато се натрупа вода в коляното се получава оток, съпроводен с болки на мястото. Лечението на това оплакване е възможно, но първо трябва да се определи точната причина, свързана с течността в тази област, казва проф. Пламен Кинов, който ръководи Клиника по ортопедия и травматология в ИСУЛ.

При възрастните по-чести са причините, свързани с артроза и износване на ставите, а при хората в активна възраст може да има травма или възпаление. Случва се при неправилно движение или стъпване накриво коляното да се усуче и това да провокира оток. В други случаи пациентите са ходили пеша продължително време, без да са достатъчно подготвени за това. Така се стига до излива на течности в ставата.

Задачата на ортопеда при първия преглед е да установи, каква е индивидуалната история на пациента, кои са причините, поради които се е стигнало до натрупване на вода в коляното.

Ето накратко основните провокатори на отока и болката:

  • травми;
  • определени заболявания, главно артроза;
  • възпалителни процеси;
  • ставна дегенерация поради артроза.

Първи преглед и уточняване на диагнозата

Понякога проблеми с тазобедрената става дават отражение върху колянната става болката се усеща там, въпреки че първопричината е друга.  Болежки в кръста, неврологични заболявания или пренапрягане на мускулите също могат да предизвикат сходна симптоматика. Важно е да се види дали движението на коляното е правилно, затова ортопедът трябва да провери как е механиката. При възпалителните процеси се наблюдава влошаване на износването във времето. Шиповете в коляното също може да станат причина за сериозен дискомфорт.

Изследванията, особено образната диагностика също са много важни за уточняване на диагнозата. Снимката от рентген например може да потвърди или изключи ставни отклонения. Гледат се осите на коляното и дали те се съпоставят правилно. Оток и болка има, когато се установят едновременно отклонение в осите на крайника, както и пренатоварване по различни причини.

Рентгеновата снимка трябва да се направи като фас, профил и аксиална. Опитният специалист може да установи евентуални начални деформации във формата на костите, отклонения в съпоставянето им. Изследването на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) е с по-малко значение конкретни при оплакване от вода в коляното. То не може да установи евентуални отклонения в анатомията и ориентацията на костите, затова рентгенът е по-важен.

Ядреномагнитният резонанс (ЯМР) намира приложение повече при мекотъканни проблеми, увреждане на хрущяла или менискуса (при него често болката е отстрани на коляното). В допълнение може да се назначат кръвни изследвания, особено ако лекарят се съмнява за възпалителни процеси.

Подагра, артрит като причина за отока

Има различни метаболитни проблеми, които могат да причинят възпаление на ставата, като подагра, ревматоиден артрит и др. Процесите са много по-сложни от тези при механична увреда. Става дума за промяна в самите процеси на обмяна на веществата в организма, натрупват се отпадни вещества, протичат сложни имунологични реакции и т.н. Възпалението в тези случаи не е инфекция, то има много по-сложен произход.

Вода в коляното може да се получи и ако в миналото е имало травми, останали без лечение. При неправилно третиране на скъсан, увреден менискус се получава отклонение от оптималната механика на коляното. Така постепенно ставният хрущял се размеква, напуква, а след време се отделят парченца от него. Увреждането напредва и отокът, болката прогресивно се влошават.

Лечението – почивка, охлаждане и медикаменти

Пълният покой е най-важната първа мярка при вода в коляното. Кракът не бива да се натоварва. В допълнение се препоръчва обездвижване, което може да стане с ортеза или почивка на легло. Срещу отока и болката се прилагат още охлаждане, обезболяване.

Винаги трябва да се потърси квалифицирана помощ при специалист, за да се прецени тежестта на оплакванията и причината довела до тях, подчертава проф. Кинов. Ако травма е причинила оплакванията, но тя не се лекува правилно, по-нататък ставата ще създава проблеми.

Пункцията е само по изключение

Проф. Кинов прилага пункция за изтегляне на течността много рядко, когато се касае за оплакване, свързано с артроза. Обмисля такъв подход само при по-големи изливи, ако е наложително да се намали отока и да се отбремени коляното. Има място и при големи хематоми, когато трябва да се намали болката  – това ускорява възстановяването.

Важно е да се знае, че няма само един правилен подход, казва още ортопедът. Целта е ставата да се съхрани и да функционира правилно колкото е възможно по-дълго и точно тук е изкуството на лекаря. Той преценява конкретното състояние на пациенти и може да препоръча подходящо лечение. Физиотерапевтични процедури, хранителни добавки за подхранване на ставния хрущял може да подпомогнат оздравяването.

Кога се мисли за операция

Ендоскопската миниинвазивна хирургия може да помогне в ранните етапи на увреждането. Тя се прилага само при конкретни индикации. За съжаление при по-възрастните, които от години страдат от артроза, а менискусът също е увреден, ендоскопското оперативно лечение (почистване на ставата, менискусна хирургия) не води до подобряване на ставата. Влиза в съображение само ако има ставен блокаж. Ако причината за ставен излив е напреднала артроза, то възможностите за лечение на износването са ограничени. При по-възрастни пациенти може да се препоръча ставно протезиране при тежките и крайни стадии на износване.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -