сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо боли коляното?

Защо боли коляното?

Болката в коляното се среща често, но пък причините за нея може да са много различни. То е като амортисьор за тялото, поема голяма част от тежестта ни при ходене и други движения. Обикновено хората се сещат само за менискуса, но колянната става е сложно устроена и има няколко части: кост, хрущял, мускули, връзки и сухожилия. При износване или увреждане в някоя от тях ще получим неприятно усещане. Ето какво разказва д-р Игор Антонов, ръководител на Клиника за лечение на болката в Москва, Русия. 

Травма или вътрешно заболяване?

Болката в коленете може да бъде причинена от няколко фактора: външни (травма или увреждане) и вътрешни (възпалителни или дегенеративни заболявания). Най-често коленете болят поради нараняване.

Усукване при натоварено коляно най-често уврежда менискуса

Важна подробност е, че 50% от мускулно-скелетните наранявания се случват в колянните стави. Посттравматичната болка в коляното се появява при ходене или движение. Ако болката е била предшествана от силно изразена синина, трябва да се направи рентгенова снимка, която да се разчете от ортопед-травматолог. Така лекарят ще предпише правилното лечение, като при необходимост ще насочи пациента към мини-инвазивна манипулация или операция.

13 причини за болки в коляното

Дислокация на капачката на коляното

Дислокацията (изместване) на пателата (капачката на коляното) също могат да бъдат придружени от силна болка. За да се отървете от неприятното усещане, е необходимо да пателата да бъде наместена в предишното положение от квалифициран специалист.

Остеоартритът е друга, често срещана причина за болка. Тук става дума за дегенеративни тъканни промени, които се срещат не само при възрастни хора. 

Болестта провокира силна болка в коленете заради намаляване на обема на хрущяла и околната тъкан. Може да прогресира бързо и да се наложи хирургично лечение. Най-често терапията е ефективна.

Инжекции с хиалуронова киселина най-добри при артроза на коляното

Ревматичните заболявания като причина за болката

Ревматичните заболявания, като артрит, артроза, спондилит, смесени заболявания на съединителната тъкан и други, влияят негативно върху структурата на ставите, включително коляното. Болката е един от симптомите. При подаграта, която е метаболитно заболяване, свързано  с отлагане на кристалчета пикочна киселина, също може да се появи болка в коленете. Пикочната киселина се натрупва в ставите, което причинява силно подуване, скованост на движенията и силна болка.

Лечението се предписва от ревматолог, а за облекчаване на симптомите обикновено се използват противовъзпалителни лекарства и кортикостероиди. Сред другите причини, които могат да причинят болка в коляното, заслужава да се отбележат инфекциозни заболявания, плоскостъпието, захарен диабет, хормонални нарушения (менопауза, менструация, бременност), както и недостиг на основни витамини и минерали в организма.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -