вторник, 18 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнжекции с хиалуронова киселина най-добри при артроза на коляното

Инжекции с хиалуронова киселина най-добри при артроза на коляното

Артрозата в коляното причинява болка на всяка крачка. Затова първото нещо, което пациентите искат, е облекчаване на симптомите. Затова експерти от Медицинския център Tufts в Бостън тестваха някои от разпространените подходи за намаляване на болката, включително и с пренебрегваната досега хиалуронова киселина. Ефективността е била сравнена в метаанализ. В него били обединени данните от 173 проучвания с 33 000 пациенти.

Учените сравнили следните терапии – таблетки, които съдържат активните вещества парацетамол, диклофенак, ибупрофен, напроксен и целекоксиб (Celecoxib). Освен това проверили ефекта и от инжекции с кортикостероиди, хиалуронова киселина, които се слагат направо в коляното. За сравнение някои от пациентите получили пласебо – безвредно хапче или инжекция, които не съдържат лекарство.

Най-ефективната терапия била с изкуствено получената хиалуронова киселина. Най-малко ефективни при артроза в коляното били хапчетата с парацетамол. Иначе функционалността на коляното се подобрила съществено при всички терапии. Единственото изключение били инжекциите с кортикостероиди. Ползата от тях не била по-голяма от тази с пласебо.

Инжекциите по-добри от таблетките

Като цяло инжекциите постигали по-добър ефект от таблетките, дори когато били с пласебо. Това не е изненада, казват учените. От проучването на пласебо-ефекта се знаело, че колкото по-зрелищна е една манипулация, толкова по-голям ефект предизвиква.

Инжекциите имат само един риск – трябва да се прилагат при строго спазване на хигиената. Ако чрез иглата в коляното проникнат бактерии, може да се стигне до трудни за лечение възпаления.

Най-интересният извод бил за неочаквано добрият ефект от инжекциите с хиалуронова киселина. Досега липсвали други проучвания, които да дават сведения за действието им при артроза на коляното. Затова и повечето специалисти не ги използват често в практиката си.

Лечението може да забави износването на хрущяла

Хиалуроновата киселина е вещество, което тялото само произвежда. Тя е част от ставната течност и служи за смазка и „амортисьор“ при натоварване на ставата. При артрозата обаче има дисбаланс между разграждането и образуването й. Оказва се, че синтетично произведената хиалуронова киселина помага за връщане на баланса. Тя също влиза в ролята на смазка и прави коляното по-подвижно, а хрущяла – по-гладък и хлъзгав. Това води до облекчаване на болките.

При артрозата става дума за износване на ставите, като първо се нарушава хрущялния слой. Особено често се засяга коляното. Повечето хора в даден момент от живота си развиват артроза, а до момента пълно излекуване не е възможно. Целите, които си поставят сега различните терапии, е да се облекчи болката и да се забави износването на ставите. За пациентите е необходимо не толкова да се въздържат от движение, колкото да се избира такова движение, което щади ставата – плуване, каране на колело. Само така хрущялът може да се снабдява с достатъчно течност.

Източник: Raveendhara R. Bannuru et al.: Comparative Effectiveness of Pharmacologic Interventions for Knee Osteoarthritis: A Systematic Review and Network Meta-analysis. Annals of Internal Medicine (2015) doi:10.7326/M14-1231, цитиран от Netdoktor.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Може ли да сеприлага при кучета с 2 вида стафилококи на лапите в меките тъкани ? Немога да излекувам кучето си близо 3 години

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -