сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение13 причини за болки в коляното

13 причини за болки в коляното

Болките в коляното са често срещано оплакване. Причините за тях обаче са много и различни. Коляното със своите стави е впечатляващ пример за анатомична сложност. От една страна, то позволява сложни движения на въртене, преобръщане и плъзгане, а от друга страна, трябва да издържа на огромни натоварвания всеки ден. Това го прави особено уязвимо за нараняване. Ето кои са най-честите причини за болки в коляното и какво можете да направите в конкретната ситуация.

1. Гонартроза (износване на колянната става)

Една от най-честите причини за болки в коляното е износването на колянната става. Хрущялът постепенно се разрушава, в крайна сметка краищата на костта започват да се трият. Гонартрозата не може да бъде излекувана, затова е добре навреме да помислите за профилактика. Тя се състои в умерено физическо натоварване, мерки срещу затлъстяването и подходящо хранене.

2. Артрит (възпаление на коляното)

Коляното може да се възпали и тогава боли. Това се случва, когато микробите навлязат в ставната капсула или когато имунната система погрешно атакува собствените стави (ревматоиден артрит). Мястото е подуто и зачервено. В зависимост от първопричината и стадия на заболяването има много лекарства, които могат да помогнат – например, болкоуспокояващи или кортизон.

3. Коляно на бегач (синдром на Tractus iliotibialis)

В тази ситуация илиотибиалният тракт – сухожилието, което минава по външната част на бедрото до пищяла, се трие по костите на колянната става. Така сухожилието се възпалява и провокира остра болка от външната страна на коляното. Среща се предимно при спортно активни хора, затова лечението е пауза от натоварване за два до три месеца.

4. Коляно на скачач (синдром на пателарното сухожилие)

При скачане коляното се натоварва особено много. Често това се случва в някои спортове. Възпалява се пателарното сухожилие (пателата е капачката). Симптомите са болки в долния край на коляното, които могат да се появят не само след тренировка, но и по-късно. Предписанието отново е почивка от всякакви спортни активности.

5. Бурсит

Бурсите са околоставни торбички, които са пълни със синовиална течност. Ролята им е да омекотяват досега между костите и меките тъкани. В коляното има няколко бурси, които могат да се възпалят от прекомерно натоварване. Честото коленичене, например ако е свързано с работата, увеличава риска от такъв тип болки в коленете. Може да си помогнете  с охлаждащи компреси, обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.

6. Псевдоподагра

За псевдоподагра се говори, когато в ставния хрущял се отлагат калциеви кристали. Често не може да се разбере, защо това се случва. Типичните симптоми като внезапна болка и подуване, се появяват чак когато отложените кристали са унищожили хрущяла. Нестероидните противовъзпалителни средства (парацетамол, ибупрофен, дексофен и др.)  могат да облекчат симптомите. В хроничния стадий пък може да се стигне до операция.

7. Хондропатия на капачката

На задната повърхност на коляното се намира хрущял, който може да бъде увреден от постоянно претоварване. Когато промените в хрущяла напреднат до такава степен, че намиращата се отдолу кост бива засегната, се появява болка в коляното. В случай на такава хондропатия помагат по-скоро физиотерапевтични упражнения. Лекарствата се прилагат в по-малка степен.

8. Киста на Бейкър

Кистата на Бейкър е пълна с течност образувания, разположено в подколенната ямка. Може да доведе до възпаление и дразнене на колянната става. Най-вече по-големи кисти на Бейкър могат да доведат до болка в коляното. Повечето лекари дават първо противовъзпалителни средства. Ако те не помогнат, често се стига до хирургично отстраняване.

9. Остеонекроза в коляното (болест на Албек)

Ако бедрената кост не се кръвоснабдява адекватно поради някакво заболяване, части от костта могат да измират. Това води до силна болка при движение, но също и в покой. Почти всички засегнати са жени над 60-годишна възраст. Лечението се състои от разтоварване на ставата, медикаменти и при напреднал стадий и хирургична интервенция.

10. Скъсан менискус

Ролята на менискусите е да са нещо като „амортисьори“ в колянната става. Те са особено уязвими, ако се получи внезапно усукване или пък спрете рязко по време на спорт. По-често се засяга вътрешният менискус.  Характерно за това нараняване са острата болка и подуването на колянната става. При по-голямата част от уврежданията на менискуса се налага операция.

11. Разкъсване на кръстни връзки

Това е едно от най-често срещаните наранявания на коляното – обикновено причинено от някое неудачно и рязко движение на коляното. При самото скъсване на връзката се чува силно изпращяване. Малко по-късно коляното се подува и става нестабилно. Не всяка скъсана кръстна връзка трябва да се оперира. Лечението зависи от степента на увредата и нуждите на пациента.

12. Разтягане на сухожилие на коляното

Разтягането на сухожилието на коляното е стъпка в посока на неговото накъсване и разкъсване. Може да бъде засегнато Както вътрешното, така и външното сухожилие на коляното. За разлика от случаите, когато има разкъсване на сухожилията, коляното остава стабилно и еластично въпреки разтягането. Препоръчително е да се въздържате от активно физическо натоварване за няколко седмици.

13. Плоскостъпие и промени в стъпалата

Тази възможна причина често се неглижира като възможна причина за болки в коленете, но на практика е често срещана. Опорнодвигателният апарат е сложен и фино настроен механизъм. Всеки дисбаланс води до повишено натоварване на някои кости и ставни връзки. Така че ако не се открива функционално изменение в костите на коляното чрез образна диагностика, помолете ортопеда да прецени и дали не страдате от някакви проблеми със свода на стъпалата.

10 съвета за здрави колене

  • Движете се много, но не се претоварвайте;
  • Ако сте с наднормено тегло, опитайте да отслабнете;
  • При ставане или сядане си помагайте с ръцете;
  • Избягвайте да носите тежки неща доколкото е възможно;
  • Коленните стави се нуждаят от облекчение – затова избягвайте  продължително стоене прави;
  • Високите токчета допринасят за появата на болка в коляното;
  • Меките подметки приличат на амортисьор;
  • Трябва да се избягва силното огъване на коленете, доколкото е възможно – например да седите клекнали с опрени пети.
  • Движението е полезно, но със спортове, които щадят коляното като плуване или колоездене.
  • Силните мускули дават стабилност на колянната става. Тренировките за сила на краката могат да помогнат за предотвратяване на болка в коляното.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -