четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо болят стъпалата?

Защо болят стъпалата?

Ходилата поемат и разпределят тежестта на тялото. Съществена роля за това играят двата свода на стъпалото – надлъжен и напречен, формата на двата свода се определя от позицията на костите и свързващите ги сухожилия. Малко известен факт е, че амортизиращата функция на ходилото намалява натоварването на останалите стави на долните крайници и гръбначния стълб при ходене.

Болките в ходилата са едни от най-честите в човешкото тяло

Те могат да се дължат на травма, инфекция или нарушена функция. Дължи се на естествените процеси на стареене на организма. Освен водещото оплакване – болката, трябва да обърнем внимание за придружаващ оток или подутина, зачервяване, повишена температура или възможно наличие на секреция. От значение е и евентуалното наличие на болки в прасците, коленете или гръбначния стълб. Понякога са налице оплаквания в други части на тялото.

Причините за болки в ходилата могат да бъдат много разнообразни: от притискане от неудобни обувки до травма. Отделна група заемат т. нар. дегенеративни заболявания, свързани с нарушена функция на ходилото в резултат на възрастови изменения. В тази група спадат болките в петата – шип на петата, спадането на сводовете и плоскостьпието, изкривяванията на пръстите. Плоскостъпието е основна причина за болки в ходилата при възрастните. То обикновено се проявява след 40 г. и засяга около 20% от населението. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода на стъпалото.

При нелекувано плоскостъпие деформацията се задълбочава, оплакванията прогресират. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките се появяват след продължително стоене прав и се облекчават от почивка. Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки. Продължителното стоене прав или прекомерното натоварване, както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.
Сводовете се измерват чрез отпечатък на ходилото върху лист с мастило. Съвременната диагностика включва компютърни методи за оценка на изразеността на свода. При нормално състояние вътрешната страна не трябва да оставя отпечатък. За уточняване на диагнозата се използва и рентгенографията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бързият растеж, паяците и проходилките виновни за плоскостъпието при децата

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават 

Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

Болезненото подуване в основата на палеца (бурсит, бунион)

Това е едно от най-често срещаните ортопедични заболявания на стъпалото. Деформацията се нарича бунион или екзостоза и е известна сред пациентите като „мъртва кост“. Често е съпроводена от изкривяване на палеца към останалите пръсти (кокалче на ходилото) и впоследствие повдигането им. Заболяването се среща по-често при жени, като наследственото предразположение и ходенето на високи токчета играят немалка роля. При по-тежките изменения в палеца става дума за халукс валгус. При халукс валгус подутината в основата на палеца прогресира. Палецът на ходилото постепенно се отклонява навън и повдига останалите пръсти, от вътрешната му страна се натрупва кост (кокалче), а меките тъкани върху нея се възпаляват – това е т.нар. бурсит (възпаление на намиращата се върху костта мекотъканна торбичка).

Отначало измененията са козметични, но с напредването на деформацията се появяват силни болки, които затрудняват ходенето. Деформацията може да се дължи на мекотъканен дисбаланс или костни изменения.

Вижте във видеото някои упражнения, които укрепват мускулите на стъпалото и пазят от кокалчета.

Болки в петата

Болката в основата на петата се дължи на възпаление на сухожилната връзка, придържаща надлъжния свод на ходилото. В по-напредналите стадии настъпва вкостяване на мястото, където тя се залавя към петната кост, което е и причината пациентите да говорят за „шип на петата“. Заболяването се среща по-често не при плоскостъпие. Причината за това е по-голямото напрежение, на което е подложена надлъжната връзка на ходилото.

Проф. Пламен Кинов, завеждащ сектор ендопротезиране, Клиника по ортопедия и травматология, УМБАЛ 1 „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -