вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаРискът от рак на маточната шийка най-висок между 30 и 44 г.

Рискът от рак на маточната шийка най-висок между 30 и 44 г.

Ваксината срещу човешкия папилома вирус е свалила до 90% броя на инфектираните в страните с висок ваксинационен обхват. Известно е, че някои щамове на HPV са причинителите на рака на маточната шийка. Това заяви д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина по повод старта на седмицата за предпазване от този вид тумори, която се отбелязва у нас от 23 до 29 януари 2019 г.  Тя бе открита официално днес в Народното събрание в присъствието на д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и водещи медицински експерти.

От няколко години HPV ваксината е достъпна и в България. Тя е безплатна за 12-13 годишните момичета, като разходите за нея се покриват от Национална програма за профилактика на МЗ. Въпреки това покритието не е особено голямо, като някои родители се отказват от този вид защита, повлияни от публикации в интернет с различни твърдения.

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

HPV ваксините са с висока безопасност и ефективност

Всъщност HPV ваксините, които се прилагат у нас, са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност, припомни д-р Цеков. Ако имунизацията се допълва от редовни профилактични прегледи и цитонамазки, това дава почти 100% защита от рак на маточната шийка. Той се причинява от няколко високорискове за развитието на тумори папилома вируси – щамове 16 и 18.

Не само заразените с папилома вируси пада в държавите, където ваксинационният обхват е около и над 80-90%. Намаляват и случаите с предракови лезии на шийката на матката сред ваксинираните млади момичета и жени на възраст между 15 и 26 години.

До момента в света са приложени над 270 милиона дози HPV ваксини от 2006 година до момента. На фона на наблюденията от практиката Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да препоръчва тази имунизация като изключително безопасна. СЗО, медицинските дружества и министерствата на здравеопазването в 74 държави, подкрепени от независими експертни групи по имунизация, проучват всички налични доказателствата за ефективността, рентабилността и безопасността на имунизацията срещу папилома вируси. Тяхното заключение е, че масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е оправдано и силно препоръчително.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Опасността от рак на маточната шийка е реална

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Заразяването с папилома вируси не се свързва с разпуснат начин на живот. Напротив, дори при един партньор жената може да бъде инфектирана. Наистина в повечето случаи организмът успява да се самоочисти, особено ако вирусите не са от агресивните щамове. В други случаи обаче се развиват предракови и ракови изменения на шийката на матката. Понякога при съвсем млади жени.

Данните показват, че всяка година в Европа над 61 000 жени са диагностицирани със заболяването, а близо 26 000 умират от него. Ракът на маточната шийка е на четвърто място по брой заболели сред най-честите злокачествени заболявания при жените в България – 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. от всички видове тумори.

Симптоми и лечение на рака на маточната шийка

Всеки ден по една жена в България умира от този вид тумор 

По данни на Националния раков регистър през 2014 и 2015 година с това заболяване са диагностицирани по над 1000 жени годишно, а смъртните случаи от РМШ са 349 за 2014 г. и 381 за 2015 г. Така България се нарежда на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Това изтъкна управителят на УСБАЛ по Онкология д-р Стефан Константинов.

Най-много от този вид тумор се разболяват жените между 30 и 44 г. Вероятно причината е, че за да се стигне до онкологично заболяване, от заразяването до тумора минават средно около 10 години или малко повече. Най-висока е заболеваемостта в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас и Благоевград. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г., до 5.7/100 000 през 2015 г.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, на които ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -