сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се оперира скъсан менискус

Кога се оперира скъсан менискус

Скъсването на менискуса наред с кръстните връзки е едно от най-честите мекотъканни увреждания на коляното. Менискусите са малки полулунни хрущялчета, които се намират между бедрената кост и подбедрицата. Ролята им е да улесняват движението и да намаляват натоварването на коляното, да го стабилизират и предпазват. Тези важни функции се осъществяват от структура, която не е добре кръвоснабдена. Хрущялът на менискуса се храни чрез проникване на необходимите вещества от стаената течност и само външната му една трета; която е прилепнала към стаената капсула, е кръвоснабдена и може да разчита на подвоз на хранителни вещества от кръвта. Тези анатомични особености, съчетани с големите натоварвания, на които са подложени менискусите в дейностите от ежедневието, определят особеностите при лечението на уврежданията им.

По-често се травмира вътрешният, отколкото външният менискус

Най-често това става при силно усукване в коляното, страничен директен удар или тежко падане. Най-рискови са заниманията с контактни спортове като например футбол, баскетбол, борба и др., където тези увреди са чести. С възрастта честотата на скъсването на менискуса също се увеличава. Причината е намаляването на еластичността и издръжливостта на натоварване на хрущялните тъкани. Така след 50-те години най-често причината за увреда на менискус е банална травма — рязко клякане или изправяне, удар или посукване.

Менискусите са изградени от хрущял и са недобре кръвоснабдени, което силно ограничава възможността за зарастване след разкъсване. Това налага оперативното им лечение. Прилага се миниинвазивен метод – артроскопия. Малките разкъсвания се отстраняват, а по-големите, които могат сериозно да увредят функцията на коляното, се зашиват. Целта е максимално да се запази целостта.

В редките случаи, когато увреждането на менискуса е масивно, но разположено в периферната кръвоснабдена зона, зарастване може да се получи и без операция – само с просто обездвижване на ставата. Осигуряването на покой чрез шина/лонгета за период от 30 дни заедно с ненатоварване на крайника и ходене с две патерици дава възможност на менискуса да зарасне. Важно условие е своевременното предприемане на лечение, забавянето дори и със седмица силно намалява шанса за успех след неоперативно лечение.

Проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

 

 

 

Снимка: American Academy of Orthopaedic Surgeon

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -