сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМалко алкохол наистина помага срещу махмурлук

Малко алкохол наистина помага срещу махмурлук

При махмурлук наистина има нужда от малко алкохол, който действа като лекарство. Това твърди Адам Роджърс, цитиран от The New Zealand Herald. Именно затова коктейли като „Блъди Мери“ се ползват с такава популярност. Махмурлукът донякъде се дължи на обезводняване (алкохолът дехидратира), но може да има и други причини.

Според една теория махмурлукът е реакция на организма към ниски концентрации на метилов алкохол.

Ако изпиете някакъв лек алкохол, внасяте в организма малко етанол, който влияе на метиловия алкохол. Така симптомите на махмурлука ще изчезнат. Има обаче и друг риск – човекът отново да се напие и това да маскира симптомите на махмурлука. Пък и това страдание спохожда най-често алкохолиците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Цигарите са виновни за махмурлука 
Цитруси и доматен сок гонят махмурлука 
Невероятно! Алкохолът пази от смърт при тежка травма

Въпреки това в тази теория има известна логика. По принцип във всички алкохолни напитки има следи от токсичен метанол, който причинява слепота и дори смърт, ако концентрацията е висока. Организмът го превръща във формалдехид, съединение, което предизвиква кислороден глад.

В нормалните алкохолни напитки има малко метанол и затова е малко вероятно да се стигне до отравяне. Натрупването му обаче причинява махмурлук. Етанолът обаче спира превръщането на метанола във формалдехид. Все пак е по-добре махмурлукът да се предотврати, отколкото да се лекува. Основно правило е да не се пие на празен стомах, не си поръчвайте напитки в тъмен цвят и пийте достатъчно вода преди лягане след тежка вечер.

Източник: The New Zealand Herald

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -