събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНа какво се дължи заглъхването и пукането на ухото?

На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото?

Пукане в ухото, заглъхване – тези оплаквания все по-често се срещат, а като заболяване по-трудно се установяват. До голяма степен появата им се дължи на факта, че живеем в антибиотичната ера. Не искам погрешно разбиране – в тези случаи антибиотиците не са увредили ушите, а частично са ги спасили.

Преди появата на антибиотици случаите на остри гнойни средни отити е масово явление, лечението несигурно и много от тях преминават в хронични с нагнояване на костта. Ако настъпят и усложнения, те са много тежки – гноен менингит, сепсис, мозъчен абсцес.
Антибиотиците убиват или спират развитието на бактериите, с което броят на гнойните отити отчетливо е намалял, включително и тежките усложнения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как се лекува спукано тъпанче?
За първи път у нас оперираха ухо без разрези
Как да използваме правилно клечките за уши?

Въпреки това ушите продължават да боледуват. Най-честата форма е серозен среден отит. Той започва подмолно, безсимптомно, хронично и в детската възраст трудно се установява. Зад тъпанчевата меморана вместо въздух се събира течност и ухото заглъхва. Няма болки, няма температура. Тази течност отделя ензими, които постепенно смилат тъпанчето отвътре навън. Може да се стигне до пробив, а може тъпанчето да остане само изтънено.

Тъпанчето има 3 слоя – външен от кожата на канала, среден (колагенен) и вътрешен (лигавичен)

Опънатостта на тъпанчето, откъдето идва името, създава колагенният слой. При серозен отит ензимите смилат лигавичния и колагенния слой и остава само кожният. С други думи, тъпанчето изтънява като една подвижна ципа. Това остатъчно състояние се нарича ретракционен джоб. При преглъщане, изкачване на неравен път с кола, пътуване със самолет такъв джоб лесно хлътва, а при надуване лесно се оправя. При тези чести хлътвания и изпъквания човек усеща по-често пукане в ушите, отколкото нормално.

Ако джобът е подвижен, слухът може да е запазен. По-често обаче той сраства с наковалнята, фиксира се около слуховите костици и слухът трайно намалява. Ако пациентът е в млада или средна възраст, възможно е като дете да е боледувал от серозни отити и да има ретракционен джоб (изтънени тъпанчета).

Ако е в напреднала възраст, промените са други. Вследствие на гнойни отити има перфорации, деформации на тъпанчето, прекъсване на слуховите костици и други увреждания. В случая решаваща дума има специалистът.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Проф. Едрев преглежда пациенти в поликлиниката на УБ „Лозенец“ (Правителствена болница) на ул. „Козяк“ 1, София, и в кабинета си на ул. „Зайчар“ 128, София.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. Преди няколко месеца проболедувах от грип. От тогава винаги при преглъщане чувам пукот в 2те уши. Нямам други симптоми. Има ли основания за притеснение?

    Поздрави,
    Борис

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -