четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеУханието на плодове потиска апетита за сладко

Уханието на плодове потиска апетита за сладко

Искате да се храните здравословно, но ви е трудно да устоите на сладките изкушения? Учените предлагат прост и ефективен начин да надхитрите вътрешните си пориви, пише в. „Дейли мейл“. Преди да седнете пред пищната трапеза, вдишайте аромата на плодове! Този метод е особено ефективен, ако искате да устоите на десерти, установили сътрудници на университета в Бургундия.

Те провели експеримент със 115 мъже и жени на възраст 18-50 г. Разделили ги на две групи. Доброволците не знаели за какво точно ще ги тестват. Казали им, че се изследва процеса на общуване по време на хранене. Половината били настанени преди това в помещение, където пръснали аромат на свежи круши. След 15 мин. ги преместили в друга стая и ги помолили да изберат храна. Предложили им варианти с плодове или без тях. Като избор за закуска давали студено месо или тарта с моркови. Основното блюдо представлявало канелони болонезе или сьомга със зеленчуково ризото, а десертите били шоколадово кексче или ябълков компот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
В плодове и зеленчуци има над 10 000 полезни вещества
Вегетарианците страдат по-често от рак и астма
Суперкоктейл унищожава рака на 100%
Храни, които ускоряват метаболизма

Мирисът на круши не повлиял особено на избора на закуска или основно блюдо. Голямата разлика се откроила при избора на десерт. Трима от 4-ма, които не били в контакт с аромата на круши, избирали кесчето. В групата, вдишала миризмата на свежи плодове, този процент бил под 50. Така учените правят извода, че уханието влияе върху избора на храна.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -