петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПри стрес жените показват разбиране, а мъжете - агресия

При стрес жените показват разбиране, а мъжете – агресия

Стресът предизвиква коренно различни реакции у мъжа и жената, пише сп. „Тайм“. Психосоциалното напрежение води до активиране на социалните способности при дамите, както и на емпатията – готовност да разбереш другия човек по-добре. Мъжете обаче реагират на стреса с повишаване на егоцентризма си. Казано иначе в напрегнати ситуации нежният пол реагира по-скоро с разбиране, а силният – с конфронтация.

Психолозите казват, че способността да се поставиш на мястото на другия е решаваща за успеха в деловия живот. Тя има влияние и върху съжителството на мъжа и жената. Всички знаем колко трудно е да разберем някого, чиито нагласи коренно се различават от нашите. Как обаче реагират хората в стресова ситуация? Отговорът на този въпрос търсели лекари от университетите във Виена, Фрайбург и Триест. Те проверили реакциите на 40 мъже и 40 жени в поведенчески експеримент, при който те били подложени на стресови ситуации. Покачването на напрежението било документирано чрез измерване на пулса и на стресовия хормон кортизол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли стресът да ни разболее и как?
Бракът прави мъжете по-силни. Буквално!
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса

Накрая дали на всички задачи в различни ситуации. Станало пределно ясно, че мъжете и жените реагират абсолютно различно, когато са притиснати. При стрес жените могат да разграничават по-добре собствените и чуждите емоции и съждения, затова са по-способни да реагират с емпатия към другите хора. При мъжете психолозите идентифицирали класическия модел на реакция – да се бориш или да бягаш. Под голям стрес те показали по-висока егоцентричност и намалено разбиране към околните.

Засега учените само констатират, но не могат да обяснят напълно различното поведение на мъжете и жените в стрес. Една от хипотезите са хормоналните различия между двата пола. Наред с факторите, свързани с възпитание и местната култура, трябва да се търсят и биологични причини. От психологична гледна точка роля може да играе хормонът окситоцин. Дори без стрес жените имат по-високи нива на хормона от мъжете, а пък е известно, че окситоцинът влияе много върху социалните интеракции.

Източник: Time

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -