петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекари ще лекуват гнева... с аспирин

Лекари ще лекуват гнева… с аспирин

Гневът се смята за емоционално състояние, но сега учени са склонни да приемат, че хората с бурни изблици страдат от свръхактивен възпалителен отговор на организма. Тоест има физиологична причина те да губят контрол над поведението си. Медиците допълват, че в някои случаи може да се приложи медикаментозно лечение като например с аспирин, съобщава в.“Дейли мейл“.

Възпаленията са нормална реакция, която предпазва организма в случаи на нараняване или инфекция. Отделят се субстанции, наречени цитокини, които активират имунната система. При някои хора обаче механизмът не се изключва след отшумяването на инфекцията и възпалението става хронично. В резултат голямо количество цитокини циркулират в кръвта им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес
Потискането на емоциите съкращава живота
Хомеопатията чисти емоционални травми

Хроничното възпаление като причини за психо-емоционални изблици

Ново проучване в САЩ твърди сега, че подобно хронично възпаление може да е истинската причина за прекомерните гневни изблици с крясъци. Учени от Чикагския университет изследвали за целта кръвни проби на 70 души с интермитентно експлозивно разстройство (IED) – психиатрична диагноза, която се слага на хора с прекалено нисък праг на дразнимост и склонност към агресия. Резултатите показали, че нивата на цитокините при тях били много високи, особено сравнени с кръвните проби на хора, които не били толкова гневливи.

Проучването разкрива връзка между възпалителните процеси в кръвната плазма и агресивните изблици при хората, заявяват учените. Резултатите са публикувани в JAMA Psychiatry. Вместо да се опитваме да успокояваме такива хора, по-добре е превантивно да им предложим аспирин. Той ще потисне възпалението, а оттам ще изиграе и ролята на профилактика за пристъпите на гняв.

Аспиринът потиска химически процесите на възпаление подобно на нестероидните лекарства като ибупрофен. Засега все още не сме напълно сигурни дали възпалението отключва агресията или става обратното. Едно е сигурно – между двете неща има връзка, заявява проф. Емил Кокаро от департамента по психиатрия и поведенческа неврология на Чикагския университет, който е бил ръководител на проучването.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -