вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШум в ушите? Изпийте чаша кафе

Шум в ушите? Изпийте чаша кафе

Кафето облекчава симптомите при шум в ушите. Състоянието е известно още като тинитус. Ако имаме подобни оплаквания, лекарите препоръчват най-малко три чашки дневно, пише Daily Mail. Безкофеиновото кафе обаче не дава подобен ефект.

Канадските експерти проследили консумацията на ободряващата напитка при жени на средна възраст. Оказало се, че 3-4 чашки кафе на ден намаляват риска от шум в ушите с 15%. При четири чаши рискът намалява с 20%. По- големи количества кофеин обаче действат обратно – усилват тинитуса. Шумът в ушите се появява след увреждане на нервите във вътрешното ухо. Може да се появи още след излагане на силна музика, инфекция или измръзване. Впоследствие в мозъка започват да постъпват необичайни импулси , които той интерпретира като постоянното присъствие на звук. При един от сто души с подобни оплаквания тинитусът остава като проблем за дълго време. Те зачестяват при младите хора, които непрекъснато слушат музика със слушалки и с висока сила на звука.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Закусваме с кафе, наваксваме с вечерята
Кардамонът успокоява газовете и улеснява храносмилането
Кафе с кофеин подобрява оросяването
Кофеинът е опасен за подрастващите

Няма официално установено лечение при шум в ушите. Единственото, което медиците могат да предложат, са техники за релаксация и превключване на вниманието към нещо друго. Известни са случаи, когато шумът в ушите докарва някои хора до самоубийство. Служители на Университета на Западно Онтарио и Харвардското училище за обществено здраве разчитат кофеинът да подпомогне лечението на симптомите, като се позовават на впечатляващата статистика за успеха му.

Учените проучили данни над 65 000 жени от 30 до 44 г. За 18 г. около 5000 души развили шум в ушите. Положителният ефект на кофеин експерти дължи на факта, като стимулиращ ефект върху определени клетки във вътрешното ухо.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Най-лошата по възможност статия по темата. Навсякъде, включително в чужди сайтове се пише, че кофеинът усилва шума и да се избягва. Като публикувате статия от чужд източник поне дайте източника за да направим проверка дали проблема не е във вашия превод.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -