вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКофеинът е опасен за подрастващите

Кофеинът е опасен за подрастващите

  • Ободряващите напитки лишават от дълбок сън младежите
  • Нощната почивка е важна за възстановяване на мозъка
  • Младите пият с 70% повече кофеин отпреди 30 г.

Кофеинът е опасен за подрастващите, тъй като ги лишава от дълбок и спокоен сън, който е много важен за мозъка, пише „Дейли мейл“. Ако в този момент мозъкът не се развива правилно, юношата е изправен пред риска от повишена тревожност, наркомания, разстройство на личността и дори шизофрения. Така в списъка на рисковите за тийнейджърите освежители влизат не само кафето, но колата и енергийните напитки.

За нервната система на децата е важен дълбокият сън

Точно в юношеската възраст се отделят ненужните съединения от невроните – синапси. За правилното протичане на този процес е необходим дълбок сън. 300-400 милиграма кофеин (равни на 4 чаши енергийна напитка или 3-4 чашки кафе) могат реално да се отразят на състоянието на децата и подрастващите. Трябва да се мисли и за риска от натрупване – смесването на кафе, кола и енергийни напитки през деня. За последните 30 г. потреблението на кофеин в групата на децата и юношите се е увеличило с над 70%. В кенче „Ред бул“ например има 80 мг от ободряващото съединение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кофеинът спасява от болести на черния дроб
Големите дози кафе водят до затлъстяване
В енергийните напитки ефект има само кофеинът
Кофеинът носи облекчение при паркинсон

Учените направили тест – давали вода с кофеин на млади гризачи. Сънят на тези мишки бил с по-лошо качество, отколкото на другите, които пили само вода. Първата група имала и повече синапси в мозъка – тоест процесът за отделянето на съединенията протичал с аномалии.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Комбинацията оставя трайни следи при подрастващите, които в по-късен етап е възможно да имат психични затруднения и са по-предразположени към пристрастяване към алкохол и наркотици, твърди авторът на изследването Рихард Рейн от университета „Пардю” в САЩ.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -