Кофеинът носи облекчение при паркинсон

PRINT

Кофеинът помага в значителна степен на хора с болестта на Паркинсон, пише сп. „Ню сайънтист“.  Действа им по-различно, отколкото на здравите. Намалява треперенето и връща на болните способността да се движат нормално. Роналд Постъм и екипът му от университета „Макгил“ в Канада проучили ефекта на кофеина върху 61 пациенти с паркинсон.

Всеки ден в продължение на 6 седмици те приемали таблетки кофеин в концентрации, равни на 3 чаши кафе. За сравнение наблюдавали и контролна група, в която хората не вземали от ободряващата съставка. Накрая пациентите от основната група показали значително подобрение на моториката. Голяма част от проблемите, свързани с болестта, се отдават на дефицит на допамин в определени области на мозъка. Обяснението е, че кофеинът блокира рецепторите, които пречат на образуването на допамин, и така увеличават концентрацията му. Най-популярният източник на кофеин във всекидневието е кафето.

От професионалния съюз на германските невролози пък обръщат внимание, че някои неспецифични симптоми могат да са свързани с първите прояви на паркинсон. Обикновено хората се оплаквали от болки в раменете, смущения в съня и запек. Нарушенията в обонянието пък могат да предскажат 4 до 6 г. по-рано появата на треперенето. Депресивни настроения или намалена физическа и психическа издръжливост също са съмнение за коварното заболяване. Средната възраст, на която се поставя диагнозата паркинсон в Германия, е 55 г. Само 5-10% от болните са под 40 г. Болестта е нелечима, лекарствата само забавят хода й и облекчават симптомите.

Още по темата: Зеленият чай пази от радиацията в офиса

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кофеинът носи облекчение при паркинсон беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *