събота, 30 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТитаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

Титаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

Около 5% от децата страдат от сколиозата, макар че при повечето тя се коригира успешно с правилен двигателен режим и подходящи упражнения, обяснява д-р Васил Яблански, началник на ортопедията в болница „Токуда“. Заболяването най-често е вродено. По-рядко се срещат и други типове – например невромускулна. Близо 80% от всички случаи са т.нар. идиопатични сколиози.

Това означава, че те се появяват без никаква причина. Още в ранна детска възраст започва някакво изкривяване, което с времето достига драстични размери. В най-тежките случаи то става трудно съвместимо с живота. Притискат се важни органи в гръдната кухина – сърцето и белият дроб.

Единственото спасение за тези деца е операцията. Често обаче родителите се лутат с години, защото местата, където подобна интервенция може да бъде направена успешно, не са много. Освен това касата не покрива необходимите импланти, които стигат в някои случаи до 20 000 лв.

Често се говори за неправилната стойка като главен виновник за сколиозата, но тя не може да е единствената причина по думите на д-р Яблански. На Запад обаче се полагат много усилия за превенция на тези изкривявания. Подобряват се ергономичните условия за децата, дават им шкафчета в училище, където те да съхраняват голяма част от учебниците, обучават ги как да носят правилно раниците.

Заболяването се среща три пъти по-често при момичета, отколкото при момчетата. Първите симптоми се проявяват към 7-8 годишна възраст. Родителите трябва да бъдат бдителни, казва д-р Яблански. съветва при къпане на детето да обръщат внимание за евентуално разминаване във височината на раменете. Дрехата, която стои накриво, също издава сколиозата. Лекарите го начират синдрома на „лошо скроената поличка“. Майката забелязва, че някоя дреха не стои както трябва, виси настрани или единият крачол е по-дълъг. В такъв случай консултацията с ортопед е задължителна.

Терапията започва с леки мерки. Първо се назначава лечебна физкултура и плуване. В по-напредналите стадии се слага корсет, а при най-тежките случаи се стига до оперативно лечение. В семейства, където има сколиоза, по-често се срещат болни деца, казва ортопедът. За тежки случаи се смятат тези, при които изкривяването е над 40-50 градуса, тогава се препоръчва операция.

Една възможност за безплатно оперативно лечение е програма в „Токуда“ съвместно с американски специалисти от Международното общество за проучване и лечение на сколиозата. фондация осигурява безплатно за пациентите необходимите титаниеви импланти, а експертите от САЩ осигуряват нова технология за мониториране на гръбначния мозък по време на операцията. Така при най-малкия сигнал за дискомфорт в гръбначния стълб се вземат мерки на мига, казва още д-р Яблански. По тази програма вече са оперирани над 30 деца с много тежки деформации.

Децата в САЩ минават на скрининг за изкривявания в училище, разказва проф. Стивън Ричардс, председател на Международното общество. Наскоро той гостува у нас. Скринингът се извършва от обучени ортопеди. Условията за откриване и лечението на болестта в САЩ са много добри, получаваме достатъчно финансиране, допълва той.

Сколиозата обикновено се оперира в момент, когато вече не се очаква бурен растеж на гръбначния стълб. В някои случаи обаче тя е спешна и тогава се правят т.нар. растящи стабилизации. Всеки месец лекарите задават с колко да „порасне“ гръбначният стълб. Разтягането става по оперативен метод, но през съвсем малък разрез.

Методът на американските ортопеди, по който те обучават бълтарските си колеги, е комбинция от базисни принципи, усъвършенствани във времето, обясни проф. Ричардс. Целта е да се постигне корекция и стабилизация на изкривяването. Ден след операцията пациентът може да сяда в стола, без корсети или други помощни средства. След два дни може ходи сам до банята, а след пет дни го изписват у дома.

Рядко има усложнения след подобна операция, уверява д-р Яблански. Имплантите са напълно надеждни, но на тях се разчита само в началния период след операцията. „Прилагаме и оперативна техника, при която самите прешлени зарастват. Използваме алографт продукти, които стимулират правилната им позиция. Металната конструкция вече няма основна функция във времето, разчита се на биологичната стабилизация, но ваденето им не си струва. Затова ако няма основателна причина, това не се прави поради риск от усложнения“, пояснява ортопедът.

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -