четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДжипитата: Натискат ни с безумни правила за изследванията

Джипитата: Натискат ни с безумни правила за изследванията

Изискванията, които касата поставя пред джипитата, понякога са взаимно изключващи се и противоречат на съвременните правила за добра медицинска практика. Това заявиха от ръководството на сдружението им. От една страна има сериозни лимити за изследванията и то в ситуации, когато те са наложителни, от друга, при хронични и нелечими болести за всяко изпращане на процедура се иска нова рентгенова снимка, хората са облъчват ненужно, обясни д-р Любомир Киров, председател на сдружението. Всички свои предложения джипитата ще изпратят до ръководството на БЛС, МЗ, НЗОК и парламента.

За да постъпи човек в болница, се искат редица изследвания – скенер, кръвна картина и други. Пациентите ни носят списъка, но ние не можем да ги изпратим, защото никъде не е регламентирано даването на направления за тях, допълни д-р Киров. Джипитата били принудени да правят „финтове“ и нарушения, за да не плащат хората от джоба си. Нека националните консултанти ясно да кажат за коя диагноза какво е необходимо преди хоспитализация, а после касата да предвиди ресурс, призова д-р Киров. Липсата на ясни правила обслужвала само плана за глоби на НЗОК, които тя събира от лекарското съсловие. Искаме лимитите за изследвания да бъдат преразгледани, а парите за първична доболнична помощ да станат 12-15% от общия бюджет за здраве, казаха от сдружението. Сега се отделяли 6%.

Никой не иска да наблюдава сега диспансеризираните хронично болни, защото отчитането става по две отделни таблици със съвършено различни изисквания за попълване. Така възможността за грешки била предварително заложена. Настояваме касата да промени подхода си при проверките, като те зачитат достойнството на лекарите и не пречат на работата им, допълни д-р Атанас Пелтеков, зам.-председател на сдружението. Санкциите да са само на един протокол, а не всяка на 2-3 различни, което водело до завишаване на сумата. Джипитата искат още да не бъдат глобявани за маловажни неща – липсващ подпис или печат, ако това не е ощетило системата или пациента. Против глобите са, ако нарушението в интерес на болния.

Касата подхождала догматично и при хронично болните. Изисквала се профилактична консултация точно на 12-ия месец и се ограничавали прегледите им при специалист. „Ако е добре човекът, защо ще го задължаваме да ходи на лекар. А ако има нужда от повече прегледи и изследвания?“, коментира д-р Киров. Той подчерта, че всичко, което джипитата искат, е в интерес на пациентите.

4670 са регистрираните джипита у нас. За първите пет месеца на 2012 г. те са извършили профилактика  на 1 160 178 души над 18 г., направили са 1 690 000 прегледи на хронично болни и над 900 000 на деца до 18 г., отчете д-р Киров.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -