четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКофеинът носи облекчение при паркинсон

Кофеинът носи облекчение при паркинсон

Кофеинът помага в значителна степен на хора с болестта на Паркинсон, пише сп. „Ню сайънтист“.  Действа им по-различно, отколкото на здравите. Намалява треперенето и връща на болните способността да се движат нормално. Роналд Постъм и екипът му от университета „Макгил“ в Канада проучили ефекта на кофеина върху 61 пациенти с паркинсон.

Всеки ден в продължение на 6 седмици те приемали таблетки кофеин в концентрации, равни на 3 чаши кафе. За сравнение наблюдавали и контролна група, в която хората не вземали от ободряващата съставка. Накрая пациентите от основната група показали значително подобрение на моториката. Голяма част от проблемите, свързани с болестта, се отдават на дефицит на допамин в определени области на мозъка. Обяснението е, че кофеинът блокира рецепторите, които пречат на образуването на допамин, и така увеличават концентрацията му. Най-популярният източник на кофеин във всекидневието е кафето.

От професионалния съюз на германските невролози пък обръщат внимание, че някои неспецифични симптоми могат да са свързани с първите прояви на паркинсон. Обикновено хората се оплаквали от болки в раменете, смущения в съня и запек. Нарушенията в обонянието пък могат да предскажат 4 до 6 г. по-рано появата на треперенето. Депресивни настроения или намалена физическа и психическа издръжливост също са съмнение за коварното заболяване. Средната възраст, на която се поставя диагнозата паркинсон в Германия, е 55 г. Само 5-10% от болните са под 40 г. Болестта е нелечима, лекарствата само забавят хода й и облекчават симптомите.

Още по темата: Зеленият чай пази от радиацията в офиса

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -