Големите дози кафе водят до затлъстяване

PRINT
кафе ползи

Хората, които изпиват по 5 кафета на ден, дори и безкофеинови, са изложени на риск от затлъстяване и на ред хронични заболявания, които наднорменото тегло предизвиква, съобщава The Herald Sun. Първите проучвания как влияят високите дози от горчивата напитка са проведени от съвместен екип учени от Института за медицински изследвания и от Университета в Западна Австралия. Отрицателният ефект бил доказан в експерименти с мишки.

Те установили, че 5 чаши кафе удвояват обема на мазнините около вътрешните органи в коремната кухина. Именно тези натрупвания традиционно се свързват със смъртоносни заболявания. Учените обвиняват за това хлорогенната киселина (б.а. – основно фенолно съединение в кафето), която преди смятали за полезна. Преди това обаче те правли тестове с малки дози – по 1-2 чаши кафе на ден. Приемана в такива количества киселината повишава чувствителността към инсулина, намалява кръвното налягане и възпрепятства натрупването на мазнини. Но при високи дози всичко се преобръща, категорични са експертите. Мишките възстановили теглото си до голяма степен за сметка на натрупване на висцералната мастна тъкан, считана за предшественик на диабета и сърдечно-съдовите заболявания. При тях се засилила инсулиновата резистентност и се нарушил глюкозният толеранс.

Между другото, киселината, посочена в изследването, може да се намери и в някои плодове, в това число и сушени, отбелязват изследователите.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Големите дози кафе водят до затлъстяване беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *