четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБъбречната биопсия при деца не боли с нов апарат

Бъбречната биопсия при деца не боли с нов апарат

Педиатричното отделение в болница „Пловдив“ е единственото място в Южна България, където се прави контролирана бъбречна биопсия на деца. Това е високоспециализирана диагностична дейност, която се поема от здравната каса и родителите не се налага да заплащат нищо допълнително, увери д-р Анеса Георгиева, началник на отделението.

За целта под ехографски контрол тънка игла, прикрепена към трансдюсера на ултразвуковия апарат, се изстрелва с пистолет. С нея се взема материал от бъбрека на детето за различни специални изследвания, обясни тя. Манипулацията се прави с локална упойка и се проследява на екрана. Тя е атравматична, защото не е хирургична и продължава около 5 минути. При нея се работи с много тънка биопсична игла, а убождането наподобява мускулна инжекция.

Пациентът се поставя да легне по корем. Предварително се оглеждат бъбреците, като материалът за изследване се взема обикновено от левия. Пациентът може да се движи няколко часа след манипулацията. Освен че не е болезнена, рисковете са сведени до минимум, почти до нула, увери завеждащата. Досега усложнения не са наблюдавани, но пациентите се оставят едно денонощие в болницата за наблюдение.

Изследването е подходящо за всички деца с хронични бъбречни заболявания като нефротичните синдроми, които протичат със значителна загуба на белтък с урината, изразени отоци по цялото тяло и намаляване количеството на отделената урина. Това заболяване е по-разпространено сред децата между 2 и 5 години.

Биопсия се прави и на деца с хронични гломерулонефрити, на които един от характерните симптоми е кървавата урина, загубата на белтък с нея, по-дискретни отоци, а при някои деца кръвното се повишава. Тази диагноза се поставя най-често на малчугани над 6-7 години.

При наличие на такива симптоми родителите веднага трябва да потърсят специализирана консултация, за да се прецени точният подход в провеждане на терапията, препоръча д-р Георгиева. Пациентите в никакъв случай не бива да се самолекуват и да се водят на баячки и лечители. Тя уточни, че разделението на заболяванията по възраст е условно, защото обхваща и деца от други възрастови групи. Биопсията помага на нефролога да определи най-подходящото лечение, дава и прогноза за развитието на заболяването, каза д-р Георгиева.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -