събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеШизандра е растение, което стимулира паметта, пази от депресия

Шизандра е растение, което стимулира паметта, пази от депресия

Шизандрата заедно с женшена е древно лекарствено растение, което широко се използва в източната медицина като стимулиращо и тонизиращо средство. Потиска процесите на затлъстяване и регулира теглото.

Всички части на това растение – цветове, листа и стъбло миришат силно на лимон, откъдето идва и другото му название – Китайски лимонник. Расте в Северен Китай, на Корейския полуостров, в бившия Съветски съюз – Приморския и Хабаровския край, в Южен Сахалин.

Плодовете са богати на лимонена, ябълчена, винена и янтърна киселина, което определя киселият им вкус. Значително е съдържанието на аскорбинова киселина – витамин С, което в сушените плодове достига от 250 до 580 мг. Сред полезните вещества в растението са биофлавоноиди, каротиноиди, пектин, танини, сапонини и съединения с Р-витаминно действие. Минералните вещества са представени от солите на калция, желязото, мангана и фосфора.

Най-благотворно е влиянието на шизандрата върху нервната система, защото премахва умората, сънливостта и повишава работоспособността, като влияе положително не само на физическата, но и на умствената. Освен това подобрява познавателните способности и подпомага усвояването на сложни знания. При възрастни хора поддържа паметта в активно състояние. Помага човек да преодолее лошото си настроение и дори да се измъкне от депресивни състояния.

Полезна е за диабетици, защото ги предпазва от усложнения, а при леки форми подпомага лечението на пациентите.

След прекаран хепатит стимулира възстановяването на чернодробните клетки.

Препоръчва се за профилактика при зрителна умора, която е следствие от продължителна работа пред екран или при работа, изискваща постоянно различаване на цветове.

Китайският лимонник оказва положително въздействие върху работата на сърцето или сърдечно-съдовата система, като засилва тонуса на мускула и повишава амплитудата.

Растението активизира обмяната на веществата, подобрява моторната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт. По този начин потиска и процесите на затлъстяването. А като засилва регенеративните процеси, повишава имунитета.

В източните страни лимонникът се консумира от здрави хора за поддържане на работоспособността за по-дълго време, за намаляване на напрежението, за поддържане на телесното тегло в оптимални граници. Смята се още, че предпазва човека от лоши енергии като завистта, злобата и агресията. Засилва неговата привликателност и се счита, че носи аромата на късмета и успеха. Затова препоръката на познавачи е вместо с чаша кафе денят да се започне с шизандра.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -