Вегетарианците страдат по-често от рак и астма

PRINT
диета и здравословно хранене

Вегетарианците страдат по-често от рак, астма и психични заболявания от умерените консуматори на месо. Изненадващите изводи са на австрийски учени от университета в Грац, цитирани от в. „Ди Велт“. Доказахме статистически, че вегетарианците в Австрия страдат по-често от посочените заболявания, обяснява д-р Наталия Буркарт (на снимката).

Натали Буркарт

Допълва, че резултатите от проучването са много интересни, но са необходими допълнителни анализи. Трябва да се изясни например дали вегетарианците са по-болни заради начина си на хранене, или пък са избрали да ядат така заради съществуващи здравословни проблеми.

От проучването в Грац може да се изведат някои основни съвети за подходящо хранене. За добро здраве учените препоръчват умерена консумация на месо и богато на пресни плодове и зеленчуци. Това показват резултатите според субективното усещане за здраве и качество на живота, а също и от честотата на лекарските прегледи.

Честотата на различните заболявания също говори в полза на смесеното хранене. Проучването анализира данни, събрани в мащабно допитване до 15 000 австрийци за здравето им.

Учените обаче не знаят какво месо – червено, бяло, са консумирали хората, нито пък от колко калории е бил дневният им прием. При анализа обаче са взети предвид възраст, пол и социалния статус на хората.

Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството

Смятам, че вегетарианците рискуват да приемат недостатъчно определени важни за здравето вещества, отбелязва Буркарт. Все пак било възможно чрез внимателно съставяне на менюто това да бъде компенсирано.

Не бих казала, че по начало е вредно за здравето да си вегетарианец, казва още специалистът. Проучването просто показвало, че тази група се чувства с не толкова добро здраве, колкото останалите.

Източник: Die Welt

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Вегетарианците страдат по-често от рак и астма беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *