вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниЗа първи път у нас оперираха ухо без разрези

За първи път у нас оперираха ухо без разрези

Операция за подобряване на слуха бе извършена у нас за първи път с помощта на ендоскопска техника през външния слухов проход и без използване на микроскоп. Това съобщиха от болница „Софиямед“, където интервенцията бе осъществена под ръководството на началника на УНГ отделението д-р Иван Йорданов. Модерната ендоскопска апаратура е прецизна и позволява поставянето на точна и бърза диагноза. Лесно се локализира болестния процес.

Лекарите са улеснени от новите технологии за визуализиране на анатомията на цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата кухина. Може да се огледат добре дори онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операцията не се налага използването на разрези при тесен и изкривен ушен канал,а периодът на възстановяване е по-бърз и безболезнен. В болница се остава само един ден.

Пациентът имаше две перфорации на тъпанчето с размери 4 мм и 4.5 мм, а целта беше те да се затворят пластично и да се възстанови нормалната структура на тъпанчевата мембрана, поясниха от екипа на д-р Йорданов. Така се предотвратява възможността за поява на бъдещи инфекции в средното ухо и възстановяване на слуха в нормални стойности. Оптична приставка на апаратурата позволява да се извърши и видеодокументиран оглед на всички анатомични структури на иначе невидимата анатомия на средното ухо. С досега познатите методи на оглед – операционен микроскоп, това бе невъзможно. Предимство на прилаганата техника е, че така не се пропуска евентуална съпътстваща патология. Пациентът е добре и е изписан от болницата.

Д-р Йорданов и неговия екип са част от кампания „Бъдете здрави“ на болница „Софиямед“. През целия м. юни ще се провеждат безплатни профилактични прегледи по УНГ болести.

За повече информация и записване на часове за преглед: 0700 89 089 

СНИМКА: СОФИЯМЕД

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -