вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛекарствата за мигрена може да се вземат и профилактично

Лекарствата за мигрена може да се вземат и профилактично

Мигрената е заболяване, което навестява не само жените. Вдигането на тежести във фитнеса например може да провокира такова тензионно главоболие, казва д-р Ирен Петрова, специалист от Клиниката по неврология в Александровска болница. Наскоро помощ при нея потърсили двама млади мъже. Единият се опитвал да подобри мускулатурата на шията, като вдига тежести с шията си. Другия пък бил лекоатлет, който слагал гири на шията си. Затова не е за чудене, че при тях са настъпили промени в шийните прешлени и това е свързано с болка и дискомфорт. Друга причина за клъстерното главоболие при мъжете може да е прекаляването с алкохола.

Все пак мигрената е по-често срещана при жените. Пристъпите при по-младите може да са хормонално обусловени. Обикновено при тях  главоболието е преди, по време или след менструацията.  Причината е хормонален дисбаланс. Това главоболие се появява през пубертета и при менопаузата изчезва.  Изчезва и по време на бременност, но след раждане може да се активира отново.

При някои жени противозачатъчните хапчета може да провокират мирена. Препаратите сега са пречистени и с по-малко странични ефекти от преди, но има случаи, когато те отключват този вид главоболие, особено ако е жените са пушачки. Тези препарати не трябва да се вземат много дълго.

При мигрената пристъпът най-често обхваща едната половина от главата – лява или дясна. Някои пациенти усещат, кога наближава. Нарича се аура – светкавици пред очите, известна слабост или изтръпване, пояснява д-р Петрова.  Други обаче нямат такива усещания.  Много често мигрената се съпътства от гадене и повръщане, а шумът и светлината са допълнителни дразнители. Покой на тъмно и тихо място помага. Интересното при този тип главоболие е, че кафето помага срещу симптомите. Още след първата чашка, те намаляват или изчезват. Пристъпът на мигрена може да продължи часове или дни. Често човек е временно нетрудоспособен.

Хората, които страдат от мигрена, трябва да избягват и някои храни. Става дума основно за тези, които съдържат хистамин – червено вино, отлежали сирена, цитрусови плодове и китайска храна, която е богата на  натриев глутамат. Много често при мигрената има наследственост. Ако в рода има случаи на подобно главоболие, вероятността да се развие заболяването е много голяма.

Мигрената засяга и децата

Въпреки че в Клиниката по неврология на Александровска не лекуват деца, д-р Петрова има наблюдения, че оплакванията от мигрена се срещат и при млади хора. В тийнейджърска възраст те са главно заради проблеми с очите. Друга често срещана причина са проблемите с прешлените в различните отдели на шията. Имала съм такива пациенти и на 13-14 години, казва неврологът. Децата прекарват дълги часове пред компютъра, а много от тях почти не се движат. Часовете по физическото възпитание в училище не са достатъчни. „Имам пациенти, които са ми казвали, че по 21 часа седят на компютъра. Страдат очите, уврежда се шията, а често се стига  и до наднормено тегло. Това още повече уврежда ставите, а тези млади хора започват да вдигат и кръвно налягане. Здравословните проблеми се задълбочават“, коментира д-р Ирен Петрова.

Лекарствата за мигрена може да се вземат профилактично

При мигрената се дават различни лекарства в зависимост от това дали трябва да се овладее пристъп или да се направи профилактика. По време на пристъп се дават различни триптанови медикаменти, те са по две таблетки в опаковка. В началото пациентът взема едната. Ако няма подобрение, след два часа се пие и втората. Тези лекарства не постигат ефект при абсолютно всички хора.

За профилактика се дават други медикаменти. Действието им е успокояващо и седативно. Трябва да се има предвид, че влияят на кръвното и пулса, затова се прилагат с повишено внимание. Днес се използват също така различни нестероидни противовъзпалителни, кофергаминови препарати. В миналото са предписвали и бетаблокери, които сега нямат такава приложимост.

Необходими промени в начина на живот при мигрена

Цигарите са проблем №1 и затова човек с мигрена трябва незабавно да ги спре. Жените да внимават с противозачатъчните хапчета, особено ако са пушачки. Да наблюдават дали някои храни не провокират пристъпите и да ги избягват. Профилактиката е необходима, защото се наблюдава известна сезонност при пристъпите. Влияе и рязката промяна в температурата на околната среда – например при преход от много горещо към по-студено. Трябва да се следи и кръвното налягане. Ниското кръвно също може да е причина за развитието на различни проблеми, а не както се смята, че само високото вреди. Особено при възрастните хора ниското кръвно не е препоръчително, тъй като се нарушава кръвоснабдяването на мозъка. Даже се смята, че трябва да е малко по-високо – 140/80 например.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -