Как да мерим правилно пулса си?

PRINT
измерване на пулса

Пулсът може да се премери принципно на две места: на радиалната артерия – от вътрешната страна на китката, и на каротидната артерия – на шията отстрани. По-лесно за хората, които не са медици, е да премерят пулса си на радиалната артерия. Ето как става това.

Най-добре е да седнете и да сте в покой 5 минути преди да мерите пулса си. Пригответе часовник със секундарник. Ще намерите пулса си, като положите показалеца и средния пръст от вътрешната страна на китката. Там, където би попаднал палецът, ще намерите артерията. Не е нужно да притискате силно, леко опипване е достатъчно. След като намерите къде е пулса, засечете колко са ударите в минута.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ускореният пулс в покой сочи риск от диабет 
Причини и симптоми на сърдечните аритмии 
Сърцето излиза от ритъм най-често през април и септември

Според пола и възрастта нормално те са 60-80 или малко повече в минута. При хората над 65 г. е нормално да е дори 80-85 удара в минута. Колкото по-малко е детето, толкова по-учестен е нормално неговият пулс. При бебетата до 1 г. например може да е 120-140 минута, от 3 до 7 г. е 100 удара, а на 7-12 години – 90 удара.

Ако ударите са по-малко от 60 в минута, това не е повод за тревога. Такъв обикновено е пулсът на спортисти или хора, които тренират нещо. Техният сърдечен мускул е по-голям и трениран отколкото при хора, които не тренират или са слабо активни физически.

Освен това тялото се адаптира към редовни натоварвания. Спортното сърце разполага с по-голям обем на изпомпване, така че снабдява тялото с достатъчно кръв и с по-малко удари.

Консултант: д-р Йорг Цорн

Източник: Navigator-medizin.de

[Общо: 14    Средно: 2.2/5]
Как да мерим правилно пулса си? беше последно модифицирана от: януари 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *