вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПедиатър: Ето как се оказва първа помощ за рана на дете!

Педиатър: Ето как се оказва първа помощ за рана на дете!

Не всички родители знаят как правилно да оказват първа помощ при ожулвания при деца. Педиатърът Татяна Буцкая дава съвети в каква последователност е добре да бъдат мерките, пише руското издание “Аргументи и факти”. 

Ако раната не е дълбока и лечението не изисква намесата на лекар, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете кървенето. За тази цел е необходимо леко да притиснете нараненото място. Чиста кърпичка или салфетка са най-подходящи за целта.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

След като спрете кръвта, раната трябва да се изплакне със студена вода, която ще промие мястото и ще свие съдовете. Естествено, водата трябва да е чиста, а малко сапун ще помогне за допълване на ефекта. Използването му е необходимо, ако в раната е попаднала мръсотия.

Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

След това раната да се третира с някакъв подходящ препарат. Избягвайте познатие от детството йод – вместо това вземете антибактериален мехлем или антисептичен прахообразен препарат. Такива препарати не съдържат алкохол и така ще избегнете изгаряния на вече увреденото място на кожата. Заздравяването ще се ускори. Добре е винаги да имате в домашната аптечка някакъв подобен препарат, ако в къщата има дете. Рано или късно то ще дотича с ожулено коляно или порязано пръстче. 

Освен това оцветяването на кожата от йода може да маскира появата на тревожни признаци на инфекция, като възпаление или нагнояване. Ако забележите зачервяване, болка и явни признаци на гной, посетете незабавно лекар.

Знаете ли как да окажете първа помощ при изгаряне?

Кога непременно е нужна медицинска помощ?

  • При рани от всякакъв вид с кървене, което не може да бъде спряно. Стегната превръзка като първоначална мярка помага за спиране на кървенето. Но бъдете внимателни и не връзвайте прекалено здраво, крайникът може да посинее!
  • Рани с голяма площ или дълбочина (по -дълбоки от 5 мм, особено прободни рани – не изваждайте чуждото тяло, лекарят ще направи това!);
  • Рани по ставите (риск от инфекция на ставата);
  • Рани по задната част на ръката и задната част на стъпалото (риск от нараняване на сухожилията);
  • Рани от ухапване (висок риск от инфекция);
  • Травми на очите;
  • Травми на гениталиите.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -