вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли човек със слаби кости да получи изкуствена става?

Може ли човек със слаби кости да получи изкуствена става?

Ендопротезиране е поставяне на нова изкуствена става чрез операция, за да бъде заменена собствената вследствие на травма или износване. Много хора отлагат смяната поради страх от болката, от това, че имат слаби кости и няма да издържат или защото не знаят, колко време ще издържи изкуствената става.

При новите техники травмата е малка

Пациентите непрекъснато задават въпроси за тази операция, но искам да подчертая, че самите импланти, както и хирургичните техники се развиха изключително много в полза на пациентите през последните години, заяви проф. Пламен Кинов от ИСУЛ. Той ръководи Клиникага по ортопедия и травматология болницата и е един от инициаторите за въвеждане на нови, по-щадящи оперативни методи у нас.

В последното десетилетие прогресът е в няколко насоки:

  • Подобрения в технологията, материалите за производството на ендопротези (импланти);
  • Усъвършенстване на техниките на операция;
  • По-добър в контрола на болката.

Ендопротезиране – поставяне на изкуствена става, вече е масова операция

В ИСУЛ се държи особено много на непрекъснатото усъвършенстваме на новите миниинвазивни техники на операция. При тях разрезите са по-малки, травмата е сведена до минимум, допълва ортопедът. Това кардинално намалява болката, а в немалко случаи тя напълно липсва. Остава лек дискомфорт след самата операция, който се преодолява чрез спазване на правилата. Всеки пациенти бива обучен още по време на престоя си в клиниката след операцията, как трябва да се раздвижва, кои движения са позволени и кои – не. Получава инструкции за помощни средства и рехабилитация.

Методи за намаляване на болката 

В Клиниката по ортопедия на ИСУЛ са въвели нови методи при обезболяването – мултимодална анестезия. Целта е да се постигне комплексно въздействие върху болката. Дават се няколко вида обезболяващи, а не просто мощна анестезия, която после оставя пациента в несвяст. В мултимодалния подход се включват:

  • малка доза опиат;
  • нестероидни противовъзпалителни;
  • препарат за локално обезболяване;
  • охлаждане.

Важно е да се продължи с подходяща програма за рехабилитация. По този начин успяваме да намалим болката почти до нула, при някои пациенти тя дори липсва, посочва ортопедът. Много хора отлагат операцията именно поради страха, че тя е свързана със силна и продължителна болка, което отдавна не е така.

Благодарение на новите оперативни техники (миниинвазивни подходи) операцията по-лесна, а пациентът се възстановява по-бързо, връща се към нормален живот, а това е най-важното, казва специалистът, който е един от най-опитните лекари по ендопротезиране у нас.

Артроза и коксартроза – симптоми и лечение

Колко издържа изкуствената става?

протеза тазобедрена става артрозаЕдин от въпросите, вълнуващи хората, на които им предстои операция, е здравината на имплантите. Често те задават на ортопеда въпроси за трайността, качеството, здравината и устойчивостта на износване.

По отношение на ендопротезите има огромен напредък в последните години. Днес те са изработени от биоматериали, които се понасят отлично от организма.

В тях има основно титаниева сплав, която е с биомеханични характеристики.  Тези материали са близки до костта, биологично поносими са и същевременно издръжливи на натоварване. Обработени са така, че да наподобяват кост. Костните клетки остеоцити се интегрират добре върху импланта, прорастват върху него и така че той става част от собствената става.

Как да живеем с протеза на тазобедрена става

“Отговорът на въпрос, колко дълго може да издържи изкуствената става, не е еднозначен. Може да има много причини за неуспеха на една протеза, не е само износването. Първо – операцията трябва да е направена от ортопед с дълъг опит именно в такива операции. След това е важно да има добра рехабилитация.

От голямо значение е начинът, по който живеят пациентите. Има хора, които натоварват интензивно протезата, дори с маратонско бягане. Логично е при тях да се очаква по-бързо износване. Дори здрави кости могат да се износят при такова натоварване”, коментира проф. Кинов.

Факторите за дълготраен живот на изкуствената става:

  • Пациентът да спазва определени изисквания за начина на живот (разясняват се от рехабилитаторите);
  • Видът на протезата – тя трябва да е качествена и избрана според нуждите на конкретния пациент;
  • Добра оперативна техника и опитен ортопед, който извършва операцията.

Костите ми са слаби, може ли да се извърши операцията?

Това е един от най-честите въпроси, които чувам, казва още ортопедът. “Искам да успокоя пациентите, които се страхуват от операцията заради “слаби кости”, пояснява той. Всъщност имплантите са разработени именно за хора с такива проблеми – със слаби или счупени кости, остеопороза. Според конкретния случай и нуждата може да се приложи циментна фиксация, която се използва при някои тежки форми на остеопороза или счупвания.

Издръжливостта и трайността на ставата се определя от износването. Главата на ендопротезата се предпазва от биологичната смазка на ставата, но така или иначе с времето ставата постепенно се износва – повече или по-малко. Преди 10-20 г. това износване е било основен проблем. Причинявало реакция, която разхлабвала връзката на импланта с костта. Получавало се е стопяване на костта поради възпалителните процеси и се налагало операция за ревизия на ставата, като клиниката в ИСУЛ е водещия център в тази хирургия.

При новите модели протези износването е минимално

При новите импланти този проблем е решен, тъй като почти не се среща. Износването е толкова малко, че не се наблюдава значима реакция която да причинява проблем.

Материалите, от които се произвеждат имплантите са сходни, разликите са в дизайна на протезата.

Най-точната информация се получава от световните протезни регистри, където се отчитат данните за качеството и трайността на ендопротезите. Шведският регистър например се води от над 40 г., като в него е събран доста голям обем информация. Критерият за качество на даден модел имплант е неговото представяне в продължение на 10 години. Когато покаже, че е добър като другите, тогава се приема за масова употреба от регулаторните органи.  В България също има комисия, ИАЛ на локално ниво също проследява, а ортопедите се съобразяват с експертното мнение.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -