Кога се стига до подмяна на става при артроза?

PRINT
ендопротеза протеза на става

Началните прояви на артрозната болест се характеризират с дискретна лека болка. Характерна е сутрешната скованост в засегнатата става или появата й след продължително заседяване. Раздвижването в продължения на няколко минути води до отзвучаване на оплакването. Постепенно болките се засилват и прогресират. Типична е появата на болка след претоварване или продължително натоварване като например продължително ходене или стоене на крака.

Промяната в режима води до отзвучаване на тези леки прояви. Може да настъпи светъл период с различна продължителност, понякога с години. Лека травма или претоварване може да доведе до повторна поява на оплаквания. След овладяване на оплакванията цикълът се повтаря, като може да продължи 10, понякога 20 години с постепенно влошаване на състоянието.

При тежка травма, механичен проблем (вродено заболяване), възпалителен процес прогресията на болестта е много по-бърза. С времето болките зачестяват, налага се по-дълго раздвижване за отпускане на засегнатата става. На този етап в зависимост от индивидуалното възприятие на симптомите на артрозната болест може да започнат да се приемат различни обезболяващи средства.

В началото парацетамол е достатъчен, за да преминат оплакванията. Постепенно болките се засилват, налага се прием на по-силни нестероидни противовъзпалителни средства. На този етап санаториалното и физикално лечение, приемът на хондропротектори спомагат за намаляване на оплакванията, но обикновено лечението с обезболяващи, въпреки намаляването на дозата, не може да бъде спряно.

При различните пациенти толерансът към болката е различен и някои болни не приемат обезболяващи въпреки тежките изменения в ставата. Понякога дори и при леки изменения, особено ако се дължат на възпалителен процес, обезболяващите не повлияват достатъчно добре процеса на износване. В други случаи придружаващи заболявания или страничните ефекти при дълготрайния прием на обезболяващи средства препятстват ефективното обезболяване. При последните обикновено се предприема по-ранно оперативно лечение.

Разбира се, крайното лечение на напредналата артрозна болест е оперативно – смяна на ставата. Съветваме нашите пациенти да обмислят смяната, когато е налице значително нарушение във функцията, пречещо да се извършват дейностите от ежедневието, както и когато обезболяващите средства дори и във високи дози не са ефективни. В редки случаи при невъзможност за прием на обезболяващи средства може да се насочим към ендопротезиране и по-рано.

В обратния случай, когато дегенеративните изменения са тежки, но пациентът няма сериозни оплаквания, не бързаме с ендопротезирането. При млади пациенти под 50 години правилото е да се отлага извършването на оперативната интервенция, доколкото е възможно. А при болните под 30 години, на които се налага смяна на ставата, задължително ги информираме, че най-вероятно на определен етап ще се наложи смяна (ревизия) на ендопротезата поради износване.

kinov    

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

[Общо: 8    Средно: 3.8/5]
Кога се стига до подмяна на става при артроза? беше последно модифицирана от: октомври 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *