вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатно мерене на кръвна захар във ВМА

Безплатно мерене на кръвна захар във ВМА

Безплатно измерване на кръвна захар предлагата медици от Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) на 14 ноември 2022 г. На тази дата се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване.

Не се изисква направление от личния лекар.

Световният ден за борба с диабета се чества всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Идеята е да се обърне внимание върху необходимостта от редовна профилактика, изследване на кръвна захар и други показатели, за да се отложи или предотврати развитието на захарен диабет.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване. За съжаление близо половината дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%.

Източник: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -